Osteoporoza, bolest koja razara kosti

Svetski Dan borbe protiv osteoporoze, bolesti za koju se veruje da nastaje usled ubrzanog gubitka koštanog tkiva, biće u ponedeljak obeležen i u Beogradu. Lekari koji se bave problemom osteoporoze će kod "Ruskog cara" u Knez Mihailovoj građanima deliti brošure o toj bolesti, kao i namirnice bogate kalcijumom.

Osteoporoza je bolest koja se naročito često javlja kod žena u postmenopauzi, ali od nje mogu bolovati i stariji muškarci. Stručnjaci smatraju da ova bolest najverovatnije nastaje zbog ubrzanog gubitka koštanog tkiva koje nije u skladu sa procesom formiranja kostiju.

Neophodan pojačan unos vitamina D

Rizik od preloma kostiju izazvanih osteoporozom raste sa godinama starosti, a procenjuje se da 30 do 50 odsto žena starijih od 65 godina oboljeva od osteoporoze, kao i da će čak jedna trećina njih doživeti frakturu kao posledicu ove bolesti.

Na osnovu skorašnje analize pet kliničkih studija, oralna nadoknada vitamina D u dozi od 700 do 800 internacionalnih jedinica dnevno smanjila je rizik od fraktura kuka i ostalih nevertebralnih preloma kod žena starosti preko 60 godina.

Na raspolaganju je vrlo ograničen broj namirnica koje sadrže manju količinu vitamina D, a to su masne ribe, uključujuci losos, jaja i pojedine vrste divljih pečuraka.

Na osnovu rezultata multinacionalne studije koja je sprovedena u 18 zemalja, skoro dve od tri žene u postmenopauzi koje boluju od osteoporoze ne unose dovoljne količine vitamina D.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da oko 64 odsto žena u postmenopauzi sa osteoporozom ima nezadovoljavajući status vitamina D u organizmu i zato Nacionalna fondacija za osteoporozu preporučuje povećani unos vitamina D.

U medicinskoj praksi postoji mnogo medikamenata koji pomažu u kontrolisanju ove bolesti, a jedna od novijih terapijskih opcija je i lečenje osteoporoze uz pomoć lekova koji pored svoje osnovne supstance sadrže i nedeljnu količinu vitamina D koja je potrebna da bi se smanjio rizik za nastajanje preloma.

Organizator obeležavanja svetskog Dana obeležavanja osteoporoze su Srpsko društvo za borbu protiv osteoporoze, uz podršku Ministarstva zdravlja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde