Kako olakšati menopauzu

U Evropi, gde je prosečan životni vek muškaraca 78 godina, a žena 83 godine, dobro zdravstveno stanje počinje da se narušava u proseku od 67 godine života kod muškaraca, a 69 godine života kod žena, tvrde naučnici.

Ženama veliki problem predstavlja menopauza, koja je često praćena valunzima (toplotni talasi), poremećajem sna i osteoporozom.

Stručnjaci preporučuju kao prevenciju od osteoporoze, kojoj prethodi banalna osteopenija (smanjenje gustine koštane mase), svakodnevno praktikovanje 30 minuta brzog hoda ili trčanje, kao i veće konzumiranje proizvoda bogatih kalcijumom, a smanjenje konzumiranja kafe, soli, alkohola i duvana.

Supstitutivna hormonska terapija može uspešno da reši problem osteopoze, kao i valunga, ali je interesovanje žena za te terapije opalo nakon 2002/03. godine kada je veliki broj istraživanja ukazao na vezu između tih lekova i moguće pojave raka dojke.

U menopauzi dolazi i do poremećaja sna izazvanog, pre svega, smanjenjem proizvodnje melatonina, hormona koji olakšva san.

Francuska je evropski "šampion" u korišćenju lekova za spavanje koje uzima čak tri miliona ljudi, a 32 odsto korisnika tih proizvoda je starije od 75 godina.

Ti lekovi, međutim, imaju i svoje sekundarne efekte kada se koriste tokom dana, kao što je poremećaj pamćenja, nedostatak koncentracije i mnoge druge tegobe.

Stručnjaci ističu da je bolje pokušati ukloniti uzroke nesanice - promeniti dušek na kome se spava, ukinuti podnevne "dremke" duže od 25 minuta, kao i kraće ostajati u krevetu.

Za uklanjanje svih simptoma menopauze je, međutim, najvažnije bavljenje fizičkom aktivnošću, ističu naučnici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde