Bol u nozi – ugrušci u nozi

Oticanje noge, bol u nozi, vruće tačke na nozi, crvena ili bezbojna koža na nozi, nedostatak daha ili bol zbog dubokog disanja, čudan kašalj ili ubrzani rad srca. Imate opasnu trombozu?

Bol u nozi može biti simptom opasnog krvnog ugruška skrivenog duboko u venama – poznatog pod imenom duboka venska tromboza (DVT). DVT formira se u velikoj veni, poput one u nozi ili preponama i može biti smrtno ozbiljna stvar ako se ugrušak počne kretati i uđe u pluća – gde postaje plućni embolizam (PE).

Kako bi povećali osveštenost, američki zdravstveni stručnjaci pokrenuli su kampanju, a dr Steven Galson najavio ju je rečima: "To je tihi ubica. Teško ga je dijagnosticirati. Većina ljudi nije svesna da je reč o ozbiljnom medicinskom problemu, niti zna kako ga sprečiti."

Naime, oko 350.000 do 600.000 Amerikanca svake godine postaju žrtve DVT-a, a barem 100.000 zbog toga izgubi život.

Ugrušci mogu brzo prekinuti život naizgled zdravih osoba (odjednom umru nakon dugog putovanja na kojem su dugo bili nepomični u uskom prostoru).

Znakovi i simptomi DVT-a povezani su sa stepenom začepljenja venskog protoka, upalom zida krvnog suda, ali nijedan fizikalni nalaz ili kombinacija simptoma i znakova nisu dovoljno pouzdani za postavljenje dijagnoze, jer se DVT može pojaviti i bez očitih simptoma.

Najspecifičniji znakovi DVT-a

 • Oticanje noge, posebno jedne.
 • Bolna osetljivost mišića potkolenice, posebno na postero-anteriornu kompresiju.
 • Vruće tačke na nozi.
 • Homanov znak (bol pri nagloj dorzofleksiji stopala pri umereno savijenoj nozi u kolenu) je pozitivan u manje od 50% slučajeva s DVT-om i u više od 50% slučajeva bez DVT-a, pa je vrlo nespecifičan.
 • Proširene površinske vene i blaga do umerena bol na dodir duž trombozirane vene.
 • Opšti simptomi kao osećaj slabosti, malaksalosti, blago povišena temperatura, ali bez hladnoće i drhtavice.
 • Kod masivne tromboze ileofemoralnih vena i njihovih ogranaka koža je edematozna, bljeda ili cijanotična (krv postaje tamnocrvena i prosijava kroz telo modru boju ), uz jaku bolnost i čestu pojavu petehija, a kasnije se proširi i proksimalno zbog sve manjeg arterijskog dotoka, a na stopalu i prstima nastaje ishemična gangrena.
 • Neobični kašalj, bol zbog dubokog udisaja i drugi problemi s disanjem. Plućna embolija je prva manifestacija DVT-a u 10% slučajeva.

U najrizičnije grupe spadaju

 • Osobe koje su nedavno imale hirurški zahvat, slomili kost ili pali – dugo su nepokretni, trudnice, žene na antibebi pilulama ili hormonskoj terapiji za menopauzu, kao i svi koji su dugo vremena nepokretni.
 • Rizik povećavaju godine, pušenje i debljina.
 • Važan je i genetski faktor, zato uvek obavestite lekara ako imate bliskog rođaka koji je imao krvni ugrušak.
Pa, iako se DVT može lako sprečiti i lečiti, pacijenti i lekari često ga ne uočavaju. Pacijenti simptome smatraju nevažnima da bi ih spominjali lekarima, pa mnogi ne dobijaju sredstva za razređivanje krvi pre operativnog zahvata na kolenu ili kuku.

Svi koji imaju rizik od razvoja DVT-a trebalo bi da nose udobnu široku odeću i povremeno podići noge iznad nivoa srca. Trebalo bi i vežbati, nositi kompresivne čarape i smanjiti unos soli.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Nada 02.10.2023

  Imam 69 godina i osećam oštar kratkotrajni bol u donjem unutrašnjem delu leve noge. Sa spoljašnje strane nema vidljivih znakova u pogledu natekline, modrice i slično. U jutarnjim časovima mi trne ponekad leva, ponekad desna ruka do šake. U toku dana normalno funkcionišem, obavljam sve kućne poslove, čak i kosim travu. Imam terapiju za povišen krvni pritisak. Ujutru Iruzid 10 mlg. , uveče irumed 5 mlg. Drugih zdravstvenih problema nemam.


 2. rajka tomic 22.03.2022

  Vec duze osecam nesto kao trnjenje stopala ( nesto kao kad se stavi maska na lice pa zateze) pogotovo kada ujutro ustanam cesto je taj osecaj i do sredine potkoljenice.U zadnje vreme pojavljuje mi se na vanjskoj strani promena boje koze i kao da je koza istanjena.Mrezice imam ispod zgloba i jos ponegde na nogama. Molim vas reci te mi o cemu se radi i da li mogu na neki nacinublaziti svakodnevno boluckanje i tezinu nogu.


 3. Elma Dragolovčanin 31.12.2021

  Imam bol i oteklinu oko clanka.Jedno vreme mi se bila ppjavila crvena vena duz misica i nestala.Cesto osjetim da mi se upali oko clanka, kada duze stojim


 4. Biljana 02.06.2021

  Moze li temperatura od venske tromboze da izlazi do39 i imali drugi nacin da se odredi tromboza ako skener pojaze sa je nema a svi simptomi ukazuju na trombozi i visok d dimer i crp a sve drugo cisto


 5. Magdalena 01.05.2021

  Pozdrav! Imam 39 god.imam bolove u nogama u levoj malo vise i vatru u donjem delu noga i pocele su da mi oticu..Zamolila bih vas za savet kome da se obratim za taj problem?


 6. Snežana 02.03.2021

  Pozdrav.Pre 32 godine sam imala udes.Leva noga mi je stradala .Ispod kolene i kolena oštečena.Nikad do sad nije bolelo ništa.Sad noga otiče,imam vruće šetajuće tačke.Vidljive probleme sa venama.Predpostavljam jel ceo dan sedim na poslu.Gde,kome i odakle prvo krenuti sa ispitivanjem i šta bi trebala uraditi.Sad već neko vreme noga je stalno otečena i bol je stalno prisutan.Hvala .


 7. Snezana Nektarijevic 10.02.2021

  Jak bol u prednjoj delu potkolenicie. Bol u samoj kosti. Ta noga je lomljena pre 10 godina ali u zadnjem delu potkolenice. Tu su 2 šrafa i šina.


 8. marijan 04.07.2016

  Koji ljek da kupim protiv ugrušaka? Ja sam inače translatiran već 9 godina.


 9. marijan 04.07.2016

  Koji ljek da kupim protiv ugrušaka? Ja sam inače translatiran već 9 godina


 10. ljuba 26.07.2013

  Imam 64 god. Imam mali trom i ugruske i kapilare. Imam otecenu levu nogu, na desnoj imam samo kapilare. Da li je potrebna operacija leve noge ili moze da se izleci na neki drugi nacin (cajevima, lekovima. . .) nasledno je, imala je i moja mama.


 11. Drago D 28.11.2009

  Ja imam zapaljenje ustopalu peti glezanj kao da ga je stislo ili steglo, bol udonim ledjima nemogu puno da stoji, sjedim (30, 50minuta) . Kada legnem da spavam vrlo tesko se namjestam stalno okrecem, pijo sam ljijekove, (teonal, nnaproxe 250mg, lyrica25mg. Asada nista se ne mjenja ljekovetrosim; lyrica 50 mg 3 puta dnevno radi bola unozi i ponekad popijem teonal 3. Nema kraja neznam sta vise da radim volijo bi da mi nki doktor da savjet sta da radim?.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde