Dobrobit i rizici kontracepcije

Kontracepcijske tablete u upotrebi su više od 45 godina i do sada ih je koristilo preko 300 miliona žena širom sveta. U Hrvatskoj ih koristi manje od 10 posto žena.

U Klinici za ženske bolesti i porođaj u Petrovoj predstavljena je knjiga predstavnika Zavoda za humanu reprodukciju prof. Velimira Šimunića "Dobrobit i rizici hormonske oralne kontracepcije".

"Hormonske kontracepcijske tablete u upotrebi su više od 45 godina i do sada ih je koristilo preko 300 miliona žena širom sveta. U razvijenim zemljama je to najčešći oblik kontracepcijske zaštite koji koristi i do 40 posto žena reproduktivne dobi, a u Hrvatskoj manje od 10 posto", rekao je Šimunić.

Istakao je da upravo zemlje s najvišom stopom korištenja imaju najmanje namerno izazvanih pobačaja.

Autor navodi da se kontracepcija treba uzimati kontrolisano pa je trebaju izbegavati žene koje imaju kontraindikacije. Namera knjige je da ukaže kliničarima na dobrobiti i rizike oralne kontracepcije, važnost da se tačno definiše plan korištenja i kontrole kao i da se donesu jednostavni postupci za propisivanje.

U svetu se 20 posto propisane oralne kontracepcije uzima kao lek u raznim poremećajima. Jedna od nekontracepcijskih dobrobiti je i smanjenje rizika za nastanak raka jajnika.

Od svoje pojave kontracepcijske tablete su od te bolesti spasile više od 200.000 žena, napomenuto je na predstavljanju knjige.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde