Antibebi pilula u prevenciji raka jajnika

Zaključak istraživanja američkih stručnjaka sa Havajskog univerziteta je da oralna kontraceptivna sredstva sa niskim sadržajem hormona estrogena i progestina smanjuju rizik od raka jajnika još više nego stare verzije 'antibebi pilule'.

Zaštitno dejstvo kontraceptivnih pilula protiv raka jajnika je već dugo poznato, ali je u poslednjih 30 godina nivo hormona u njima smanjivan da bi se izbegli propratni efekti. Tim iz Honolulula želeo je da proveri da li je i kako ta promena u sastavu kontraceptivnih pilula uticala na pomenuti zaštitini efekat. 
 
Stručnjaci sa Havajskog univerziteta su obavili istraživanje na 745 žena obolelih od raka jajnika i 943 zdrave žene, istih godina i etničkog porekla. Ispostavilo se da su žene koje su u nekom periodu života koristile kontraceptivne pilule u proseku bile izložene za 50 odsto manjem riziku da obole od raka jajnika od onih koje nikad nisu upotrebljavale 'pilulu'. 
 
Kod onih koje su koristile stari tip kontraceptivnih sredstava, sa visokim sadržajem pomenuta dva hormona, rizik je bio za 38 odsto manji, dok je kod onih koje su koristile novije vrste pilule, siromašnije hormonima, rizik obolevanja od raka jajnika bio smanjen za čak 81 odsto. 
 
Na osnovu dobijenih rezultata, havajski stručnjaci tvrde da bi se 42 odsto slučajeva raka jajnika izbeglo kad bi sve žene koristile bilo koju vrstu kombinovane pilule protiv začeća, a ukoliko bi koristile kontraceptivne pilule sa manjim sadržajem estrogena i progestina rizik oboljevanja od raka jajnika smanjio bi se za 73 odsto.

RTS


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde