Otkrivena povezanost prolaktina i multiple skleroze

Kanadski lekari sa Univerziteta u Kalgariju veruju da prolaktin, hormon koji se javlja u trudnoći, može pomoći pri tretiranju multiple skleroze. Njihovo istraživanje sprovedeno na miševima je pokazalo da prolaktin podstiče proizvodnju mijelina, supstance koja izgrađuje zaštitni omotač oko nervnih ćelija u mozgu i kičmenoj moždini.


Za multiplu sklerozu nema leka.


Prvi simptomi bolesti koja pogađa dvostruko više muškaraca nego žena se najčešće javljaju između 20. i 50. godine života.


Uz poteškoće s vidom i govorom, kod obolelih osoba dolazi do slabljenja mišića u ekstremitetima, zatim poteškoća s koordinacijom i održavanjem ravnoteže.


Bolest čiji uzrok nije poznat na kraju može dovesti do delimične ili potpune paralize.


Naučnici u Journal of Neuroscience pišu kako bi se prolaktin kod osoba s multiplom sklerozom mogao upotrebiti za "popravljanje" nastalih oštećenja.


Testiranja sprovedena na miševima su pokazala da prolaktin dovodi do znatnog povišenja nivoa oligodendrocita, ćelija koje su ključne za proizvodnju mijelina.


Već su ranija istraživanja pokazala da kod trudnica s multiplom sklerozom dolazi do privremenog povlačenja simptoma povezanih s tom bolešću.


 

Yahoo news

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde