Starije žene bolje spavaju od svojih vršnjaka

Starije žene u proseku spavaju bolje od muškaraca, iako se više žale na probleme sa snom, zaključak je holandske studije obavljene u Medicinskom centru Erazmo, u Roterdamu. Dom za stare omogućava osobama mnogo mirniji san

Holandski tim, kojim je rukovodio dr Hening Timejer, došao je do ovog zaključka na uzorku od 956 muškaraca i žena, starosti od 59 do 97 godina, koji su tokom šest uzastopnih dana vodili dnevnik u kojem su procenjivali koliko su prethodne noći spavali i koliko im je trebalo da zaspe, prenosi Rojters.

Učesnici u istraživanju su, međutim, tokom tih noći na članku ruke nosili i uređaj, pod imenom aktigraf, koji je registrovao koliko dugo su se mirno odmarali, a koliko su se prevrtali u postelju ili na drugi način kretali.

Muškarci su u proseku tvrdili kako su noću spavali sedam sati, a žene da su spavale šest sati i četrdeset pet minuta. Muškarci su takođe procenjivali da im je u proseku bilo potrebno 20 minuta da se uspavaju, dok su žene procenjivale da im je trebalo pola sata.

Prema rezultatima s aktigrafa, međutim, muškarci su u proseku spavali ispod šest i po sati, a žene petnaest minuta duže. Muškarci su se takođe češće budili tokom noći.

Slabiji kvalitet muškog spavanja samo delimično može da se pripiše činjenici da su pili dvostruko više alkoholnih pića nego žene, ističu holandski stručnjaci.

Stariji ljudi u principu manje spavaju od mlađih i san im je lakši, ali to ne znači da svima preti nesanica i da su u pitanju nekakve dramatične promene, naglašavaju oni.

Tim iz Roterdama napominje da za slabiji noćni san može da se krivi i to što mnoge starije osobe ležu vrlo rano i što malo odremaju i tokom dana.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde