Vole seks, pa dobijaju rak

Muškarci koji se između 20 - ih i 30 - ih godina često upuštaju u seksualne odnose i masturbiraju dvadesetak puta mesečno i više, izloženiji su raku prostate u kasnijoj dobi. Istražujući uzročnike raka prostate, naučnici sa Univerziteta u Nottnghamu doveo je u vezu s bolešću pojačanu seksualnu aktivnost.

Glavni "krivac" pritom je muški polni hormon testosteron, koji je direktno povezan sa snažnim libidom. Poznato je da prostata pretvara testosteron u još snažniji androgen - dihidrotestosteron (DHT), koji podstiče rast ćelija u žlezdanom tkivu, a možda i podržava stvaranje ćelija raka.

"Čini se da hormoni igraju ključnu ulogu u razvoju raka prostate i vrlo je učestala praksa obolelim muškarcima pokušati smanjiti nivoe hormona koji stimuliraju ćelije raka", komentarisao je za BBC dr Polyxeni Dimitropoulou

Do zaključka se došlo poređenjem navika 400 muškaraca obolelih od raka prostate i 409 zdravih. Ispitana je njihova seksualna aktivnost od puberteta i napravljena evidencija polnih bolesti.

Njih 59% bilo je seksualno aktivno u proseku 12 puta mesečno u 20 - im godinama, 48% u 30 - im, 28% u 40 - im i 13% u 50 - im godinama života. Od toga je dve petine obolelih od raka prostate prijavilo šest seksualnih partnerki tokom života i više, dok je u grupi zdravih taj broj imala tek trećina.

Kod spomena masturbacije, 40% obolelih praktikovalo je taj oblik seksualne aktivnosti 20 puta i više u mesecu u 20 - im godinama, u poređenju sa 32% zdravih.

Rak prostate javlja se obično nakon 50. godine i drugi je najčešći oblik raka u muškaraca, a samo u Velikoj Britaniji godišnje od njega oboli oko njih 30.000. U odnosu na druge karcinome, relativno sporo napreduje, pa je s ranim dijagnosticiranjem stopa izlečenja vrlo visoka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dragana Dasa 07.02.2009

    Pa ovo je strašno. Masturbacija da može da dovede do raka. Nije ok i da se apstinira, da nemate seks, a sada ispada da ne valja ni masturbacija? Pa ako postoji potreba, kako rešiti to? Seks kod mladih je veoma čest, ali bolje da se masturbira nego da se menjaju partneri i partnerke svakog dana.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde