Pušenje povećava rizik od aritmije

Osobe koje puše i bivši pušači izloženi su povećanom riziku od nepravilnosti srčanog ritma, poznatog kao atrijalna fibrilacija (AF), upozoravaju holandski stručnjaci iz Medicinskog centra Erazmus u Roterdamu.

Reč je o najčešćem tipu aritmije, koji samo u SAD pogađa oko dva miliona ljudi. Tokom epizode AF abnormalna električna aktivnost srca čini da dve gornje komore rade ubrzanim i nekoordinisanim ritmom, prenosi Rojters.

Sama aritmija nije opasna po život, ali vremenom može da doprinese pojavi šloga ili srčanoj insuficijenciji, napominju holandski stručnjaci.

Dosad je već dobro poznato da pušenje ugrožava zdravlje srca, ali nije se znalo da li direktno utiče i na pojavu AF.

Holandski stručnjaci na to odgovoaraju pozitivno, naglašavajući da je rizik od aritmije veći čak i kod bivših pušača - šta više, kod njih nije ništa manji nego kod ljudi koji još uvek puše.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 5.700 bivših i sadašnjih holandskih pušača, starosti od 55 godina naviše. Ustanovljeno je da su oni izloženi 50 odsto većem riziku da tokom sedmogodišnjeg praćenja obole od aritmije nego njihovi vršnjaci nepušači.

Ovakav zaključak je opstao i pošto su uzeti u obzir i faktori kao što su godine, da li ispitanik pati od hipertenzije, ili je preživeo srčani udar.

Holandski tim naglašava da njihov nalaz ne treba da destimuliše pušače da ostave cigarete jer, iako time ne smanjuju rizik od aritmije, znatno smanjuju rizik obolevanja od brojnih drugih bolesti - uključujući rak pluća i srčani udar.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. tijana 14.01.2009

    Odlican clanak,bas mi je drago sto pronalazite i na sajtu objavljujete korisne stvari


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde