Testosteronski gel pomaže kod multipleks skleroze

Testosteronski gel može da uspori propadanje moždane mase i popravi mentalne sposobnosti muškaraca obolelih od multipleks skleroze, zaključak je studija sačinjene na Univerzitetu Kalifornije.

Ideja za ovo istraživanje javila se na osnovu činjenice da muškarci redje obolevaju od multipleks skleroze od žena i hipoteze da muški polni hormon testosteron u tome možda igra neku ulogu, izvestio je Rojters. 
 
Smatra se da je multipleks skleroza autominuina bolest, odnosno, oboljenje pri kojem imuni sistem ne štiti čoveka već napada sopstveni organizam, u ovom slučaju centralni nervni sistem
 
Muškarci obuhvaćeni pomenutim istraživanjem prosečne starosti 46 godina imali su najčešću formu multipleks skleroze s periodima ispoljavanja simptoma, koji se smenjuju s fazama remisije bolesti.  
 
Ispitanici su svakodnevo tokom jedne godine utrljavali testosteronski gel u rameni predeo. Rezultati testiranja pokazali su da su se njihove kognitivne funkcije (sposobnost da misle, uče i prosuđuju) popravile, kao i da se atrofija moždane mase smanjila da nivoa, koji se normalno registruje s procesom starenja. Takođe je došlo do povećanja mišićne mase ispitanika. 
 
Od ove bolesti, za koju zasad nema leka, u svetu boluje preko milion ljudi, od čega samo u SAD 300.000. Oboljenje je dva puta česća među ženama, nego među muškarcima, a simptomi se najčešće prvi put javljaju između 20 i 40 godine. Kod nekih bolesnika multipleks skleroza ima blagu formu, dok kod drugih izaziva trajnu onesposobljenost. 
 
Simptomi multipleks skleroze mogu da budu utrnulost ili slabost nekih udova, delimičan, ili potpun gubitak vida, peckanje ili bolovi, osećaj kao kod strujnog udara, uz karakteristične pokrete glavom, podrhtavanje i nesiguran hod. 

RTS


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Aleksandar 26.04.2013

    Postovani. Imam 33 god. I dijagnozu ms-a od 2001 god. Nemam nikakvih problema osim kocenja leve noge, tj. Osecaj da mi je noga teska. Molio bih vas da mi odgovorite kako i gde se moze nabaviti testosteronski gel. Hvala.


  2. Jole 26.09.2009

    Kako nabaviti testosteronski gel?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde