Broj pušača sve više raste

Broj pušača u svetu će porasti na 1.3 milijardu u 2010. godini što je porast za 200 miliona u odnosu na 1998. godinu kad je na našoj planeti bilo 1.1 milijarda zavisnika od nikotina.

Do 2010.godine učešće pušača iz industrijski razvijenih zemalja biće oko 29 odsto u odnosu na 34 odsto u 1998. godini dok će učešće pušača iz zemalja u razvoju biti 71 odsto - naglašava se u izveštaju FAO. Narastajuća svest o štetnom uticaju pušenja na zdravlje i sve agresivnija antipušačka kampanja svakako će uticati na lagano opadanje potrošnje duvana u bogatim zemljama na 2.05 miliona tona u 2010. godini što je smanjenje od 10 odsto u poređenju sa 1998. godinom.

U isto vreme, potrošnja duvana u zemljama u razvoju nastaviće da raste po stopi od 1.7 odsto godišnje a na čelu liste potrošača naćiće se - Kina. 'Najveći porast potražnje i konzumiranja duvana očekuje se na Dalekom istoku, posebno u Kini. Udeo Kine u ukupnpoj svetskoj potrošnji duvana kretaće se do 2010. godine oko 37 odsto' - kaže se u izveštaju FAO. Od bolesti koje su posledica pušenja svake godine u svetu umre oko pet miliona osoba i smrt kao posledica pušenje spada među one koje se uspešno mogu preventivno sprečiti jednostavnim pravovremenim prekidom pušenja.

Svetska zdravstvena organizacija [SZO] predviđa da će broj umrlih od bolesti koje izaziva pušenje do 2020. godine dostići 10 miliona od čega će najmanje 70 odsto umrlih biti u zemljama u razvoju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde