Sve više anoreksičnih muškaraca

Britanski stručnjaci za poremećaje u ishrani u poslednjih pet godina beleže porast od 67 odsto muškaraca koji pate od anoreksije. Među obolelima najzastupljeniji su tinejdžeri.

Stručnjaci u Britaniji, po prvi put nakon dugog niza godina bavljenja anoreksijom - psihičkim poremećajem usled koga pacijent svesno ne uzima hranu kako bi oslabio - u nekim područjima beleže veći broj slučajeva kod muškaraca, nego kod žena.

U poslednjih pet godina beleži se porast broja muškaraca koji boluju od anoreksije za čak 67 odsto. Među tim muškarcima ima najviše tinejdžera, dok se kao glavni razlog navodi sve veći društveni pritisak da muškarac treba "dobro da izgleda".

Prema istraživanjima, muškarci čine od 5 do 10 odsto, od ukupnog broja pacijenata koji pate od poremećaja u ishrani.
 
Međutim, jedan od stručnjaka u toj oblasti, doktor Hjubert Lejsi, ističe da je broj obolelih zapravo veći zbog toga što muškarci smatraju da je anoreksija "ženska bolest", pa se stide da se zbog toga obrate lekaru, ali i zato što je manje ustanova u kojima od te bolesti mogu da se leče muškarci.

Ranije su se samo žene ugledale na mršave modele sa naslovnih stranica časopisa, a sada i muškarci nalaze uzore na istom mestu, "što je zaista opasno", zaključuje za "Indipendent" Stiv Bleknel, čovek koji je donedavno patio od anoreksije i bulimije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. IVAN 21.04.2010

    A kako se leci ta anoreksija kod muskaraca?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde