Otkriven gen odgovoran za ćelavost

Istraživači su otkrili gen koji je u tesnoj vezi sa gubitkom kose, što bi, po mišljenju naučnih krugova, moglo da dovede do stvaranja novog leka protiv ćelavosti. Gen je odgovoran za retku naslednu bolest gubitka kose još u vreme detinjstva, poznatu kao hipotrikozis simpleks, od koje oboleva jedna od 200.000 osoba, navedeno je u članku objavljenom naučnom časopisu 'Nejčer dženetiks'.

'To otkriće nam daje veoma veliku šansu da razvijemo novu terapiju protiv ćelavosti', izjavila je Rojtersu vođa istraživačkog tima Redžina Bec sa Instituta za ljudsku genetiku. Posmatrajući DNK uzorke 11 članova jedne porodice iz Saudijske Arabije u kojoj je postojao hipotrikozis simpleks, istraživači su utvrdili da mutacija na genu P2Y5 sprečava proizvodnju proteina neophodnog za razvoj receptora u korenu kose.

Nedovoljno razvijeni receptori ne prepoznaju supstance koje su potrebne za rast dlake, tako da ih njen koren i ne dobija, što dalje dovodi do opadanja kose i ćelavosti, objasnili su naučnici. Nova terapija zasnivala bi se na tome da se korenu sa oštećenim receptorima doture proteini koji bi obezbedili potreban rast dlake. 'Istraživanje se sada usmerava ka traženju srodnih supstanci koje bi zamenile taj protein', rekla je Ivon fon Kugelgen koja je o tome uradila studiju na Institutu za farmakologiju i toksikologiju u Bonu.

"Posebno je interesantna mogućnost da se jednim lekom pomogne ljudima koji pate od veoma raznovrsnih tipova ćelavosti", dodala je ona.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. revne 12.06.2011

    Ulje od nocurka leci celave, al treba vreme


  2. natasha 26.11.2009

    Taman da moj dragi opet ima kosu... :)


  3. miodrag 05.05.2009

    Blago meni onda


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde