Nivo selena smanjuje rizik od nastanka raka prostate

Zaključak studije obavljene u Istraživačkom centru za rak "Fred Hačinson" u Sijetlu je da visok nivo selena u krvi sam po sebi ne pruža garanciju manjeg rizika obolevanja od raka prostate, ali kod nekih grupa muškaraca može da ima zaštitino dejstvo protiv te bolesti.

Tim sa pomenutog instituta, na čelu sa dr Ulrike Piters, koristio je rezultate jednog ranijeg osmogodišnjeg medsicinskog istraživanja, koncentrisanog na nekoliko vrsta raka, između ostalog i na rak prostate. Na početku istraživanja svi učesnici su dali podatke o godinama, etničkoj pripadnosti, obrazovanju, zanimanju, eventualnom pušačkom stažu i eventualnoj istoriji obolevanja od raka i drugih bolesti, kao i o eventualnom korišćenju pojedinih lekova i o zdravstvenim faktorima koji su od uticaja na rak prostate. 
 
Osim toga, ispitanici su popunili i upitnik o učestalosti konzumiranja 137 prehrambenih proizvoda tokom 12 meseci pre otpočinjanja istraživanja. Tokom testiranja njihovog zdravstvenog stanja, utvrđen je i nivo selena u krvi. 
 
Stručnjaci iz Sijetla uporedili su nivo selena u krvi 724 ispitanika kod kojih se tokom osmogodišnjeg perioda praćenja razvio rak prostate, sa istim pokazateljem kod 879 ispitanika koji u ovom razdoblju nisu oboleli od te bolesti. 
 
Nije ustanovljena povezanost između nivoa selena u krvi i rizika obolevanja od raka prostate. Međutim, smanjeni rizik od te vrste raka ustanovljen je kod ispitanika koji su istovremeno prijavili i visok unos E vitamina u ishrani, kao i kod onih koji su uzimali multivitaminske preparate. 
 
Takođe, ima pokazatelja da visok nivo selena u krvi smanjuje rizik od raka prostate kod pušača.
RTS

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde