Mobilni telefoni ne uzrokuju rak

Upotreba mobilnih telefona kod odraslih ne ostavlja nikakve zdravstvene posledice, pa tako ni ne donosi sa sobom povećanu opasnost od raka, kako se do sada pretpostavljalo.

To je rezultat prve dugogodišnje studije o štetnosti upotrebe mobilnih telekomunikacionih uređaja Nemačkog državnog ureda za zaštitu od zračenja, predstavljene u utorak u Berlinu.

"Sadašnje dopuštene granice elektronskog zračenja za mobilne i bežične telefone su više nego dovoljne", rekao je nemački ministar zaštite okoline Sigmar Gabriel prilikom predstavljanja studije. On je napomenuo da šestogodišnje istraživanje nije pokazalo nikakvu povezanost upotrebe mobilnih telefona sa zdravstvenim promenama. U to su uključeni rak, ali i glavobolja i nesanica.

" Opasnost od tumora mozga ne raste upotrebom mobilnih telefona", rekao je Gabriel.

Ministar je istovremeno izjavio da studija nije mogla isključiti moguće negativne posledice telefoniranja mobilnim uređajima za decu.

"Pogotovo kod dece mlađe od 12 godina prisutne su mnogobrojne nejasnoće oko mogućih zdravstvenih rizika", rekao je Gabriel.

Nemački ured za zaštitu od zračenja iz tih razloga i dalje preporučuje "oprez" prilikom upotrebe mobilnih uređaja kod dece.

Nevladin Savez za zaštitu okoline (BUND) zbog toga je zatražio preventivnu zabranu upotrebe mobilnih telefona za decu.

"Toliko dugo dok pred nama ne leže pouzdane studije o uticaju zračenja, mobilni telefoni bi za decu trebali biti zabranjeni", reko je jedan predstavnik BUND-a.

Dosad najopsežnija i najdugotrajnija studija o uticaju zračenja telekomunikacionih uređaja trajala je šest godina i koštala je 17 miliona eura.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde