Zašto neki pušači obole od raka pluća, a drugi ne?


Tri nezavisne studije pronašle su gene koji objašnjavaju zašto neki pušači oboljevaju od raka pluća, a drugi ne. Ove studije su otkrile razlog zbog čega čak i neki nepušači obole od ove bolesti.

Iako je pušenje cigareta povezano sa nastankom raka pluća, statistike isto tako pokazuju da samo 15 posto pušača na kraju oboli od ove bolesti. Neki su ljudi očito skloniji ovoj bolesti od drugih, što ukazuje na genetsku predispoziciju.

Zato su tri grupe istraživača - iz SAD-a, Francuske i Islanda analizirale genetski materijal hiljade pušača od kojih su neki imali rak pluća, dok su drugi korišteni kao kontrolna grupa sa ciljem izolovanja gena koji su bili prisutni u samo jednoj od grupa.

Tri genetske varijante povećavaju rizik od razvijanja karcinoma pluća

Istraživanja su otkrila tri genetske varijante koje, ako su nasleđene, povećavaju rizik osobe od razvijanja karcinoma pluća sa 30 na 80 posto u odnosu na one koji nemaju te gene. A pušači koji naslede ove gene imaju 23 posto veći rizik od obolevanja.

Dr. Mark Lathrop, autor jedne od studija, kaže da se čini kako daleko više gena igra ulogu u nastanku ove bolesti i da ih samo treba otkriti. "Zato moramo povećati broj ispitanika u našim studijama. Jedino tako imamo šansu otkriti dodatne gene koji igraju ulogu u predispoziciji za nastanak raka pluća."

"Genetska raznolikost još je uvijek prepreka za korišćenje genetskog testiranja u pretragama kojima bi se ustvrdilo koje su osobe izložene većem riziku od obolevanja od raka. Ali ove izolovane genetske varijante mogu dovesti do otkrića novih načina sprečavanja ove bolesti", dodaje on.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivan 11.08.2013

    Samo 15% . Pa sad će svi da bezbrižno puše: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde