Mešanje energetskih pića sa alkoholom povećava želju za opijanjem

redbull

Mešanje alkohola s energetskim pićima kako bi osećaj opijenosti bio još snažniji, recept je koji koristi najmanje 75 posto mladih, pokazalo je istraživanje na četiri fakulteta širom Evrope.

Za ljubitelje alkohola sam alkohol već jeste stimulans koji ih tera da piju. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da energetski napici u koktelu sa alkoholom povećavju njegov efekat. Nije naučno potvrđeno da li je kofein ili zaslađeni aditivi iz energetskog napitka čine koktel privlačnijim nego čisto alkoholno piće

Kombinacija visokih doza šećera, kofeina i alkohola često dovodi do agresivnog i nasilnog ponašanja. Takođe, ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak i time znatno narušava vaše zdravlje.

Kombinovanje energetskih pića i alkohola na čoveka ima dvostruko dejstvo 

Ova mešavina čini da se mladi osećaju trezno, iako su u potpunosti pijani. Žestoko piće ima depresivni efekat, smanjuje koordinaciju, vreme reagovanja i remeti vid. S druge strane, supstance iz energetskih pića deluju stimulativno na nervni sistem i potiru osećaj pijanstva. Alkohol uzima telo pod svoje i postepeno ga usporuje dok kofein drži oči otvorene i čini vas budnim. Čovek tada izgubi pojam o tome koliko je alkohola uneo u organizam.

Šta je to što "radi"

ŠEĆER - glavi izvor energije koji se brzo apsorbuje. Daje sladak ukus piću što ide u prilog činjenici da je u ovim proizvodima gotovo nezamenljiv.

KOFEIN - deluje vrlo stimulativno, poboljšava psihičke i fizičke sposobnosti. U praksi predstavlja mač sa dve oštrice jer prekomerna doza dovodi do poremećaja kardiovaskularnog sistema, nekontrolisane hipertenzije i ubrzanog rada srca.

VITAMIN B - pomaže oslobađanje energije iz šećera. 

AMINO KISELINE - pretpostavlja se da taurin pospešuje kontrakciju mišića i kratkotrajno osnažuje srčani mišić.

EFEDRIN - ova supstanca se ne nalazi uvek u energetskim pićima. On stimuliše rad srčanog mišića i naglo podiže krvni pritisak.

Ograničena prodaja energetskih napitaka

U mnogim zemljama su već pokrenute kampanje koje traže  zabranu prodaje ovih napitaka. Čak tri velika švedska trgovinska lanca su u poslednjih godinu dana ograničila prodaju ovih napitaka. U Hrvatskoj se takođe trenutno vodi oštra kampanja inicirana smrću devojke koja je predhodno patila od srčanih tegoba. 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde