10 namirnica koje ne treba jesti na prazan stomak


1. Citrusno voće

Gorušica se često može javiti kao posledica unosa voćnih kiselina na prazan stomak. Gastritis i čirevi nastali kao posledica gasritisa mogu nastati kao posledica čestog konzumiranja citrusnog voća na prazan stomak. 

2. Hladni gazirani napici

Ukoliko se konzumiraju na prazan stomak, hladna gazirana pića mogu da izazovu oštećenje sluzokože membrane i smanje dotok krvi u stomak. To za polsedicu ima usporeno varenje i tegobe u predelu stomaka. 

3. Banane

Ukoliko jedete banane na prazan stomak, one mogu dovesti do naglog porasta nivoa magnezijuma u krvi, što može dovesti do oštećenja srca

4. Začinjena hrana

Uzorkuje oštećenje i iritaciju digestivnog trakta. Povišen nivo kiseline u stomaku je takođe jedna od posledica konzumiranja jako začinjene hrane na prazan stomak.  


5. Krastavac i ostalo zeleno povrće

Sirovi krastavac i ostalo zeleno povrće je bogato amino-kiselinama. Ona mogu da izazovu gorušicu i bolove u predelu gornjeg dela stomaka. 

6. Paradajz

Ovo voće sadrži visoki nivo tanina koji dovodi do povećanja kiselosti u stmaku, a to za posledicu često ima pojavu gastritisa.

7. Kruške

Sirova vlakna iz krušaka loše mogu da utiču na vaš stomak i izazovu nelagodnost u stomaku, mučnine i loše varenje.

8. Mlečni proizvodi

Mlečne kiseline koje unosimo kroz ove proizvode bivaju ubijene od strane hlorovodonične kiseline iz stomaka. Zato unos mlečnih proizvoda ima veoma mali benefit za naš organizam kada ih konzumiramo na prazan stomak. 

9. Slatkiši

Unos slatkiša na prazan stomak izaziva nagli porast nivoa insulina, a to može da ima loš uticaj na pankreas

10. Lisnato testo

 Kvasci sadržani u testu mogu značajno da iritiraju stomak i izazovu naduvenost  nadimanjePodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sasa 26.03.2017

    Lisnato testo nema kvasca u sebi. Imam pekaru već 11 godina i gledam kako nas stalno u svim medijima provlačite u negativnom kontekstu. Voleo bih da mi napravite paralelu recimo koliko je štetna jedna pakla cigareta dnevno u odnosu na 200 grama bureka? Koliko je štetna koka kola u odnosu na žužu? Koliko je stetno duvanje trave u odnosu na konzumiranje belog hleba? Koliko su štetni izduvni gasovi iz automobila u odnosu na jedan doručak u pekari? Ja garantujem recimo da ko popuši jednu paklu cigareta dnevno da će više naškoditi svom zdravlju nego cele godine da jede beli hleb. Eto toliko o tome... 


  2. Radaše 08.12.2016

    Kako magnezijum da ošteti srce, a preporučuju nam da pijemo vodu Donat Mg kao zaštittu za srce?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde