Vakcina ipak nije uzrok autizma

Naučnici koji su želeli da provere ranije navode o vezi između autizma i vakcine protiv malih boginja, tvrde da nisu pronašli dokaze povezanosti i nadaju se da će rezultati studije ohrabriti roditelje da vakcinišu svoju decu. 

U SAD i delovima Evrope zabeleženo je drastično povećanje broja slučajeva obolele dece zbog čestog odbijanja roditelja da vakcinišu decu protiv malih boginja.

Godišnje, male boginje u svetu odnesu 250.000 života, uglavnom dečjih u siromašnim državama.

Zdravstveni radnici naglašavaju bezbednost kombinovanih vakcina protiv malih boginja i zauški i drugih vakcina namenjenih dečjem uzrastu.

Međutim, neki tvrde da vakcinacija može da izazove autizam i druge zdravstvene probleme.

Institut za medicinu u Americi, izdao je više izveštaja u kojima se negira bilo kakva veza između autizma i vakcinisanja.

Naučnici su hteli da ponove istraživanje iz 1998. godine koje je sproveo tim predvođen doktorom Endruom Vejkfildom tokom kog su došli do zaključka da postoji veza između vakcinacije i autizma i gastrointestinalnih problema.

Protiv Vejkfilda Generalni medicinski savet Britanije vodi disciplinski postupak zbog neprofesionalnog ponašanja, a čak 10 članova tima povuklo je svoje tvrdnje u vezi sa istraživanjem.

Naučnici Univerziteta Kolumbija u Njujorku i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, tragali su za dokazima genetskog materijala virusa malih boginja u uzorcima intestinalnog tkiva uzetih od dvadesetpetoro autistične dece koja su imala probavne tegobe. Zatim su rezultate uporedili sa rezultatima analize uzoraka uzetih od 13 mališana slične dobi koji su imali slične tegobe, ali nisu bili bolovali od autizma.

Svi uzorci su analizirani u tri laboratorije koje nisu imale podatke o tome koji pripadaju deci sa autizmom. Jedna od laboratorija učestvovala je u originalnoj studiji kada je otkrivena navodna povezanost boginja i autizma.

Tim je tražio i podatke o zdravstvenom stanju i vakcinaciji dece, od njihovih lekara i roditelja da bi se utvrdilo da li je vakcinacija prethodila autizmu ili probavnim tegobama. "Nismo pronašli nikakvu vezu između vremena primanja vakcine i pojave probavnih tegoba ili autizma", naveo je doktor Medi Horning .

Međutim, tokom istraživanja utvrđeno je da deca koja boluju od autizma imaju hronične probavne tegobe koje bi trebalo lečiti.

"Ova studija ne oslobađa odgovornosti sve vakcine", istakao je Rik Rolens, advokat roditelja autistične dece, iako je pohvalio rad istraživačkog tima, dodajući da medicina više neće moći da ignoriše tvrdnje da deca imaju probavne probleme.

Prema procenama stručnjaka, jedno od 150 dece boluje od autizma ili sličnog poremećaja poput Aspergerovog sindroma.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marina Stepanovic 02.12.2009

    Zanima me da li je neko ispitivao ili uopste razmisljao o tome da li vakcine mogu da ostete deci sluh, a mislim da mogu!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde