Otkriven gen koji izaziva rak kod dece

Tim lekara koji je sproveo istraživanje identifikovao gen koji izaziva nasledne oblike neuroblastoma. Otkriće upućuje na nove načine lečenja te retke, smrtonosne vrste raka od kog obolevaju deca.

Istraživači iz SAD, Italije i Belgije utvrdili su da postoji veza između mutiranog gena ALK i neuroblastoma, visokosmrtonosnog tipa raka od kog obolevaju isključivo deca.

Neuroblastom

"Ovo otkriće omogućava nam da porodicama u kojima su zabeleženi slučajevi tog oblika naslednog raka, ponudimo prve genetske testove.

Lekovi za odrasle koji utiču na taj gen, već su u izradi, tako da očekujemo da ćemo uskoro početi testiranje efikasnosti leka i kod obolele dece," istakao je doktor Jael Mose iz Dečje bolnice Filadelfije, jedan od istraživača.

Kod 15 odsto dece obolele od raznih vrsta raka, uzrok smrti je neuroblastom, a stepen preživljavanja obolelih od tog malignog obolenja je 40 odsto.

Tim lekara koji je sproveo istraživanje, pratio je stanje pacijenata u 20 porodica kod kojih je jedno ili više dece obolelo.

Lekari su utvrdili koje mutacije gena ALK čine da gen konstantno aktivira razmnožavanje ćelija, a nekontrolisana deoba ćelija je jedna od glavnih karakteristika raka.
"To otkriće je od izuzetne važnosti jer, ne samo da nam pomaže da razumemo genetske korene ove užasne bolesti, već nam daje i potpuno nove ideje za lečenje," napomenuo je doktor Džon Maris, koji je bio na čelu istraživačkog tima.

Nakon utvrđivanja prisustva mutacije gena u određenim porodicama, lekari su proučavali ređe slučajeve gde bolesti nije bilo u porodičnoj istoriji, odnosno gde ne postoji faktor naslednosti.
Mutacije gena ALK bile su prisutne kod 12 odsto od 194 slučaja tumora kod dece sa agresivnim visokorizičnim oblikom bolesti.

Neuroblastom nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje naglo počinju da se razmnožavaju izuzetno brzo.

Više od polovine neuroblastoma počne da se razvija u nadbubrežnoj žlezdi koja se nalazi iznad bubrega u trbušnoj duplji.

Skoro 50 odsto slučajeva neuroblastoma javlja se kod dece mlađe od 2 godine, dok se tek 10 odsto slučajeva beleži kod pacijenata starijih od 5 godina.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde