Mobilni telefoni ugrožavaju dečji mozak

Osetljive dečje glavice podložnije su zračenju koje dolazi iz mobilnog telefona, pa im kroz dugotrajnu upotrebu uređaja, može uz neurološka oštećenja prouzrokovati i rak mozga. A Vi ste im dali mobilni telefon?

Deca ispod 16 godina osetljivija su na zračenje iz mobilnih uređaja, koje im može uzrokovati rak mozga, pokazala je nova studija kojom se dvanaestogodišnjacima ne preporučuje korištenje mobilnog telefona, osim u hitnim slučajevima.

Kako je u tom periodu neurološki sistem još u razvoju, a glave su manje i lobanje tanje, zračenje može lakše penetrirati i prouzrokovati oštećenja, čak i kada nisu fatalna, primer je akustični neurom koji može uzrokovati gubitak sluha.

"Ljudi koji su počeli koristiti mobilne telefone pre 20-e godine imali su pet puta više slučajeva glioma", rekao je profesor Lennart Hardell sa Univerzitetska bolnice u Orebru.

Uz preporuke o korištenju hands-free uređaja i ograničavanja mobilnog komuniciranja na SMS-poruke, profesor Hardell napomenuo je kako ništa manje štetno nije zračenje iz kućnih bežičnih telefona, koji učetvorostručuju rizik od glioma.

Švedska studija je prezentovana u Londonu na konferenciji o uticaju mobilnih uređaja na zdravlje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde