Kada dete hrče

Hrkanje i noćna opstruktivna apnea nisu svojstveni samo starijim osobama, već se u određenom procentu susreću kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Ronhopatija se kod odraslih smatra uobičajenom pojavom, a kod mališana - "nenormalnom", pa izaziva zabrinutost roditelja, koji traže pomoć i savet lekara.

Hrkanje kod dece je najčešće uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim, koji je smešten u gornjem spratu ždrela, pa ometa normalno disanje i uzrokuje hrkanje i apneu (kratkotrajni prestanak disanja u toku spavanja). Hrkanje kod deteta uglavnom počinje čim ono utone u san, različitog je intenziteta i isprekidano, sa povremenim apnea epizodama. To uzrokuje veliku zabrinutost kod roditelja, koji često dežuraju u toku noći pored deteta, plašeći se da se ono ne uguši u snu.

Drugi, danas dosta čest etiološki faktor vezan za nastanak ove pojave je alergija sluznice nosa, koja se sve više susreće u dečjoj populaciji. Tegobe koje su sa tim u vezi mogu da budu sezonskog (proleće-jesen) ili stalnog karaktera.

Loše disanje kroz nos kod dece, uzrokovano devijacijom nosne pregrade ili polipima nosa i sinusnih prostora, takođe je odgovorno za nastanak hrkanja i prekid disanja u snu.

Anatomsko-morfološki faktori (makroglosija - prevelik jezik, ili retrognatija - pomerena donja vilica unazad), takođe su odgovorni za nastanak hrkanja kod mališana.

Ono što posebno brine roditelje, a i lekare je odraz ovih pojava na sveukupno zdravlje deteta, posebno ako traju više godina. Deca koja pate zbog problema hrkanja i apnee često imaju i poremećaje ponašanja tokom dana, u školi su pospana i dekoncentrisana.

Učestalost noćnog mokrenja je kod njih daleko prisutnija nego kod drugih mališana. Anoreksija, neuroza, nemiran san, sisanje palca i grickanje noktiju, često su propratne, prilično neprijatne pojave kod dece sa izraženim problemom hrkanja. Rešavanjem ovog problema, kao i apnee, tegobe obično nestaju.

Kardiološkim pregledom malih pacijenata sa ovim problemom, u oko četiri odsto slučajeva su nađene promene na EKG-u i srcu, koje su direktan odraz višegodišnjeg uticaja apnee i hrkanja na ovaj vitalni organ.

Kompletan pregled ORL specijaliste nepogrešivo ukazuje na uzrok hrkanja kod mališana. Nisu potrebna nikakva dodatna ispitivanja, jer su navedeni faktori pri pregledu vidljivi i jasni.

Svako dete koje hronično hrče, sa periodima prekida disanja u snu, treba da se detaljno pregleda i da se kod njega ukloni uzrok koji dovodi do hrkanja. U nekim zemljama se radi testiranje malih pacijenata u snu - ispituje se uzrok hrkanja i dobijaju nalazi o štetnom dejstvu navedenih pojava na druge organe i sisteme.

Terapija hrkanja kod dece podrazumeva hirurško lečenje uzroka. Najčešće primenjivana metoda je hirurško odstranjenje sva tri krajnika, koji su u najvećem procentu i uzrok problema.

Najsavremenija metoda je koblator plazma hirurgija, kojom se bez krvarenja odstranjuju sva tri krajnika. Nakon ove intervencije bol je, u odnosu na klasičnu hirurgiju, sveden na minimum. Postoperativni oporavak je znatno brži, a dete može nekoliko sati nakon intervencije normalno da jede i pije.

Od pre nekoliko godina, u Beogradu postoji ORL Centar koji primenjuje ovu vrstu minimalno invazivne hirurgije, tako da je dostupna i našim pacijentima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Biljana 08.10.2009

    Hrkanje moze ali ne mora da bude praceno apneom. Merenjem broja apnea moze se izmeriti ozbiljnost problema. Deca koja imaju prekide disanja tokom sna su cesto jako umorna tokom dana, imaju podocnjake, a mogu imati i usporen rast kao prateci simptom. Sta sprecava prolazak vazduha? Najcesce mekana tkiva kao sto su krajnici pa se u velikom broju slucajeva posle njihovog odstranjivanja roditelji jave sa komentarom da im je dete preporodjeno. Istrazivanja su pokazala da 90 procenata dece koima ne mozemo pomoci samo ovom intervencijom imaju gornju vilicu spicastu sa jako dubokim nepcem, a donju vilicu povucenu unazad sto izaziva spustanje i zabacivanje jezika pa samim tim ima manje mesta za prolazak vazduha. Resenje je nosenje nocnog aparata koji povlaci donju vilicu unapred i oslobadja prolazak vazduha. Mislim da se ovom problemu mora posvetiti vise paznje da bi i ova deca imala srecnije detinjstvo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde