Ishrana kod kuće može da spreči gojaznost kod dece


Istraživači sa Univerziteta u Granadi potvrdili su da postoji snažna direktna veza između stanja uhranjenosti (nutritivnog statusa) kod dece i osobe koja im priprema obroke.

Studija je otkrila da deca koja ručaju kod kuće sa majkom imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego deca čije obroke priprema neka druga osoba.

Stanje uhranjenosti zavisi od kućne ishrane

Ova studija otkriva da stanje gojaznosti kod dece direktno zavisi od osobe koja im priprema obroke. Shodno tome, deca čije obroke priprema njihova majka imaju bolje stanje uhranjenosti nego deca koja ne jedu kod kuće. Majka je član porodice koji najbolje zna koje su potrebe za ishranom kod dece i najviše zna o ishrani da bi pripremala obroke za decu, tvrde istraživači. Na taj način deca koja se hrane kod kuće imaju manje problema sa gojaznošću.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Granadi Marija Hoze Agilar Kordero i Emilio Gonzales Himenez (Katedra za ishranu beba), Karmen Garsija Garsija (Laboratorija za fizičku antropologiju), Pedro Garsija Lopez (Katedra za statistiku), Karlos Alberto Padilja Lopez i Džudit Alvarez Fere (PAI istraživačka grupa CTS-367 pokrajne Andaluzija) i Ester Oćete Ita (Katedra za pedijatriju).

Istraživači su studiju sproveli na uzorku od 718 dece školskog uzrasta između 9 i 17 godina starosti iz 13 državnih i privatnih škola u španskoj pokrajni Granada. Primenom antropometričkih merenja struka, kukova, ruku i butina, istraživači su ocenjivali težinu, obim i indeks telesne mase (BMI) kod dece po starosnom dobu i polu.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Granadi napravili su upitnik za procenu porodičnog okruženja, učestalosti konzumiranja određenih vrsta hrane i fizičke aktivnosti dece. Cilj je bio da se ispita odnos između porodičnog okruženja, gojaznosti i povećane telesne težine u detinjstvu.

Fizička aktivnost od velike važnosti

Istraživači su utvrdili da postoji veza između neaktivnog načina života i indeksa telesne mase. Statistički značajne razlike u indeksu telesne mase ustanovljene su između dece koja su neaktivna i one sa zdravim navikama u pogledu fizičke aktivnosti. Utvrđeno je da što se više vremena provodi u gledanju televizije, igranju video igara i pretraživanju interneta, to je viši indeks telesne mase.

Zaključak istraživača jeste da je izuzetno važno promovisati i podsticati zdrave navike u okviru porodice. Deca treba da igraju tradicionalne igre koje obično podrazumevaju fizičku aktivnost. Zdrave navike i fizička aktivnost su od suštinskog značaja za zdravlje dece.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde