Beksterova vakcina štiti decu 90 odsto


Vakcina protiv novog gripa, koja se već daje stanovništvu Austrije, nakon što je najpre obavljena imunizacija medicinskog osoblja, ima odličnu zaštitno dejstvo i malo nus pojava, pokazuju prva saznanja.

U Austriji se stanovništvu daje vakcina farmaceutske kuće " Bekster" pod nazivom "Cevalpan". Taj preparat, prema rečima eksperta za tropske bolesti Herviga Koraliča, pruža zaštitu do 90 odsto kod dece i 72 do 85 odsto kod odraslih.

Kada je reč o negativnim posledicama, on je ukazao da je samo kod šestine bilo lokalnih reakcija, kraće visoke temperature kod petine onih od 18 do 59 godina.

Kolarič preporučuje građanima da se dva puta vakcinišu, jer druga imunizacija služi pre svega produženju dejstva.

Međunarodni eksperti trenutno raspravljaju da li je dovoljna samo jedna vakcina, a u Austriji se preporučuje da se imunizacija obnovi nakon tri nedelje.

Austrija je zaključila sporazum o otkupu 16 miliona doza, u slučaju potrebe, sa firmom "Bekster". Međutim, proizvodnja vakcina je ispod očekivanja, tako da će do kraja novembra biti isporučeno svega oko 1,6 miliona doza.

Svakih sedam dana "Bekster" će Austriji isporučivati do 200.000 vakcina, a do kraja godine to bi bilo maksimalno 2,5 miliona doza.

Interesovanje za vakcinom u stanovništvu je veliko od prvog dana, tako da je na mestima na kojima se vrši imunizacija produženo radno vreme.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Maja Noktić 11.04.2010

    Mislim da ta vakcina nije potrebna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde