Virus Mumpsa

Virus Mumpsa se ubraja u rod Paramyxovirusa a u porodicu Paramyxoviridae. To su RNK virusi sa polimorfnim, po pravilu grubo jajastim, ali ponekad i filamentoznim virionom 150-300 nm u dijametru. Genom se sastoji od jednolančane RNK. Imaju dvoslojnu lipidnu membranu. Osetljivi su na rastvarače za masti, deterdžente, dezinficijense, UV zračenje.

Put prenošenja

Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom

Patološki (medicinski) značaj

Epidemijski parotitis ili zauške su akutno infektivno oboljenje koje se karakteriše otokom parotidniih žlezdi mada mogu biti zahvaćene i ostale seromukozne žlezde.

Inkubacija epidemijskog parotitisa iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom. Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja otok zaušne žlezde. Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične.

Mumps meningitis - može se javiti pre ili posle otoka parotidnih žlezdi, početak je nagao sa povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem. Pri pregledu  su prisutni meningealni znaci, adinamija i opšti infektivni sindrom. Bolest traje 3-4 dana a zatim dolazi do postepenog pada temperature i povlačenja meningealnih znakova.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa) - česta lokalizacija ove infekcije, javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih, počinje veoma burno, sa porastom temperature, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim sindromom. Testis je uvećan 2-3 puta, koža skrotuma je jako crvena i otečena. Traje 4-5 dana a zatim se tegobe stišavaju i veoma retko postoje posledice u vidu streiliteta.

Mumps pancreatitis - ređa lokalizacije, manifestuje se bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem i masnim i sjajnim stolicama.

Mumps oophoritis (zapaljenje jajnika) - javlja se desetak dana od početka bolesti a manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a mogu izostati i menstruacije.

Dijagnoza

Virus se izoluje iz pljuvačke, urina, likvora. Identifikacija se vrši serološkim testovima: ELISA, RVK, RIH, imunoflorescencija. Moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama

Lečenje

Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, antipiretici i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji. Kod infekcije testisa primenjuju se kortikosteroidi i lokalne obloge sa podizanjem testisa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde