Starima treba veća doza vakcine protiv gripa

Četiri puta veće doze vakcine od uobičajenih bolje štite starije ljude od gripa, poručuju američki stručnjaci sa Ročesterskog univerziteta.

Skorašnja istraživanja su pokazala da standardna vakcina protiv gripa ne umanjuje značajno smrtnost među starijima, koji obuhvataju većinu od 36.000 umrlih godišnje od gripa u SAD, prenosi Rojters.

Slabi rezultati klasične doze vakcine na starije osobe verovatno se mogu pripisati činjenici da njihov imunološki sistem nije tako aktivan kao kod mlađih ljudi.

Dr En Folsi i njene kolege sa pomenutog univerziteta želele su da provere da li bi veća doza nešto promenila i to su i uradili na 3.800 dobrovoljaca starosti od 65 i više godina.

Ustanovljeno je da po ubrizgavanju veće doze vakcine organizam starijih osoba proizvodi dvostruko više antitela (proteina koji pomažu da se napadnu virusi) od organizama njihovih vršnjaka koji su dobili standardnu dozu vakcine.

Učesnici testa bolovali su, inače, od brojnih hroničnih bolesti i za mnoge se smatralo da su izloženi visokom riziku od komplikacija ukoliko obole od gripa, ali su visoke doze vakcine delovale dobro na sve njih. Dom za stare pruža utčiše starijim osobama

Studiju je finansirala kompanija "Sanofi Paster", proizovđač jedne od vakcina protiv gripa koje se koriste u SAD. U ovoj kompaniji se nadaju da će dobiti licencu i za vakcinu veće doze namenjenu starijim osobama, koje su izložene najvećem riziku da teško obole od gripa i da od njega umru.

Godišnje vakcinisanje protiv gripa preporučuje se većini stanovništva, između ostalog ljudima starijim od 50 godina, onima s hroničnim bolestima, kao što je dijabetes, deci i trudnim ženama.

U svetu sezonski grip godišnje ubije između 250.000 i 500.000 ljudi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde