Mutirani gen doveden u vezu sa rakom prostate

Mutirani gen, koji je ranije već doveden u vezu s rakom dojke, može da se smatra odgovornim i za 70 odsto tumora prostate, ustanovili su američki istraživači iz Medicinskog centra pri Univerzitetu Džordž Vašington.

Oni su u uzorcima 173 tumora prostate koji su odstranjeni obolelima u 70 procenata utvrdili hiperaktivnost gena BP1, izveštava Rojters.

"Ranije smo objavili da je BP1 aktivan u 80 odsto uzoraka raka dojke i 63 odsto uzoraka uzetih od pacijenta obolelih od akutne mijeloidne leukemije, a sada ga pronalazimo u tumoru prostate", rekla je vođa studije dr Patriša Berg.

Navodeći da je gen BP1 hiperaktivan i kod intraepitelne neoplazije prostate - jedne vrste prekancerozne promene u tkivu prostate, ona je ukazala da je moguće da se ovaj gen aktivira veoma rano u procesu nastanka tumora.

BP1 spada u porodicu gena koji predstavljaju takozvane transkripcione faktore. Te gene karakteriše to što uključuju i isključuju druge gene u ranim fazama razvoja, a u zrelom tkivu ne bi trebalo da ih bude.

Pod dejstvom aktivnosti ovog gena neke ćelije možda ne bivaju isključene kako treba i nekontrolisano se množe, što je proces karakterističan za mnoge vrste raka. Dr Berg veruje da je moguće pronaći lekove koji bi mogli da suzbiju efekte gena BP1.

Rak prostate je drugi najveći uzročnik smrti među kanceroznim oboljenjima muškaraca u mnogim zemljama - svake godine se otkrije kod 679.000 pacijenata, a od njega umire 221.000.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde