Rak koji je sam otišao

Postoje li tumori koji prođu sami od sebe ako se ne primete "na vreme"? Norveški naučnici veruju da se i to događa. Studija na obolelima od raka dojke naišla je na trag samoizlečenja.

Dr Per - Henrik Zahl sa norveškog Instituta za javno zdravlje u Oslu i njegovi domaći, ako i američki kolege ispitivali su stope invazivnog raka dojke na uzorku od 120.000 žena u dobi od 50 do 64 godine koje su odlazile na preglede mamografom svake dve godine u periodu od šest godina.

Uporedivši otkrivene tumore sa drugom grupom žena koje su otišle na jedan pregled u tih šest godina, a koju su sačinjavale 110.000 Norvežanki, otkriveno je da je uprkos sličnom rasponu godina i pozadini u njihovoj grupi 22% manje slučajeva obolevanja.

"Prvi smo koji su izašli sa ovakvom teorijom. Tvrdimo da mnogi oblici raka verojatno spontano nestanu ili se povuku, s obzirom da ih na narednim snimanjima nismo detektirali. Nemamo biološko objašnjenje ove teorije", rekao je Zahl o saznanjima objavljenima u Archives of Internal Medicine.

Prema podacima American Cancer Society, procenjuje se da u svetu godišnje od raka dojke umire 465.000 žena, dok se istovremeno dijagnostikuje 1,3 miliona novih obolenja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde