Otkrivena supstanca koja blokira ćelije raka

Tri grupe francuskih naučnika iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja - CNRS otkrile su supstancu koja blokira razmnožavanje kancerogenih ćelija, istovremeno zaustavljajući formiranje novih krvnih sudova koji omogućavaju njihov razvoj i stvaranje tumora.

Radi se o novom eksperimentalnom jedinjenju HB-19 s dvostrukim dejstvom koje nema nikakvog toksičnog uticaja na tkivo, objavio je 'onlajn' časopis 'PLoS ONE'. HB-19 ima svojstvo da blokira na površini ćelija nukleolin, protein koji utiče na razvoj ćelija tumora i stvaranje novih krvnih sudova.

Istraživači su otkrili dejstvo tog agensa obavivši ispitivanje na miševima kojima su prethodno transplantirane ćelije tumora dojke ljudskog porekla.

Oni su sprovodeći to istraživanje utvrdili i da HB-19 ne prodire u jezgro ćelije tako da ne izaziva toksično dejstvo za razliku od drugih aktuelnih terapija koje se koriste u kancerologiji.

Britanska kompanija 'ImuFarma' koja se bavi razvojem lekova dobila je ekskluzivnu licencu na korišćenje HB-19 i nada se da će početkom 2009. godine početi preliminarno kliničko ispitivanje tog agensa, preneo je francuski dnevnik 'Figaro'.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. ROBERTA 25.02.2009

    NEKA BOG DA DA STO PRE NADJU LEK I DA MNOGIM MLADIM LJUDIMA SPASE ZIVOTE


  2. Roberta 25.02.2009

    Nije istina da nepostoji lek protiv raka!!! Neznamo vise sta da radimo moj decko je jako bolestan ima teratocarcinom i uopste ne deluje na kempoterapije,operisali su ga ali i dalje raste tumor i ni lekari vise neznaju sta da rade !!! sad cekamo rezultate od skenera i mozda ga nece ni operisati neo ce ga poslati kuci i jedan mladi decko ce se boriti sam za svoj zivot! njegovoj majci je jako tesko i svima nama!!! neznamo vise sta da radimo i zivot bi dali samo da on bude dobro!


  3. G 02.07.2008

    Iskreno me cudi da u danasnje vreme tolikog tehnickog i medicinskog napretka prosto nema leka za kancer... Volio bih da upravo ovaj lek bude lek buducnosti u lijecenju kancera i da ce se brzo staviti u upotrebi jer je i mojoj majci krajnje neophodan.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde