Nova vakcina!

Kubanski naučnici proizveli su vakcinu koja produžava život obolelima od raka pluća. To je prva vakcina te vrste koja je odobrena za upotrebu.

Za sada se može dobiti samo u bolnicama na Kubi, a u toku su klinička ispitivanja u još nekoliko zemalja. Od raka pluća, u svetu godišnje umre milion tri stotine hiljada ljudi!

Šesnaest godina trebalo je kubanskim naučnicima da proizvedu vakcinu koja život obolelih od raka pluća produžava pet meseci, ako se kombinuje sa uobičajenim načinima lečenja. Tokom više od decenije dugih kliničkih ispitivanja utvrđeno je da olakšava disanje i ublažava bol, a ne izaziva sporedne efekte kao hemoterapija i zračenje.
Osnova su joj dva proteina koja izazivaju snažnu reakciju imunog sistema obolelog i napadaju ćelije raka.
Klinička ispitivanja dokazala su da vakcina produžava život i daje bolji kvalitet života obolelih.Vakcinu nije moguće kupiti, već se može primiti samo u bolnicama na ostrvu.

U istraživačkom centru u Havani kažu da tamo mogu da je prime i stranci. Stručnjaci u svetu uzdržano primaju vest o uspehu kubanskih naučnika, ocenjujući da treba vreme da se dokaže njena efikasnost.

Istraživački sektor na Kubi jedan je od najnaprednijih u zemljama u razvoju. Krajem osamdesetih, vlada je uložila milione dolara u laboratorije i centre za biotehnologiju, od čega ekonomija ima značajne prihode.

Tako Kuba izvozi vakcinu za Hepatitis B u više od trideset zemalja!

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde