Ultraljubičasti zraci odgovorni za melanom

Za nastanak melanoma najrizičnije je intenzivno izlaganje ultraljubičastom zračenju, naročito ako je praćeno opekotinama, upozoravaju stručnjaci. Broj mladeža se povećava u toku života, a dečaci i deca koja slabo podnose sunce imaju ih više. Osobe sa više mladeža, podložnije su raku kože, ali im telo sporije stari, rezultat je istraživanja sprovedenog u Britaniji.

"Melanom je maligni tumor melanocita, koji se poslednjih 20 godina sve češće pojavljuje," upozorio je Željko Mijušković, dermatovenerolog na Klinici za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Jedna od osnovnih odlika melanoma, zbog koje je taj tumor na lošem glasu, je nepredvidljivo ponašanje jer, može da nastane iz naizgled sasvim bezazlenog mladeža.

Melanom

Od 1973. do 1994. godine, učestalost melanoma u SAD je povećana za 120,5 odsto, a u Australiji gde se inače najčešće i javlja, od 1980. do 1990. godine, povećana je više nego trostruko.

Prevencija je i u ovom slučaju najvažnija i zato treba paziti na simptome - krvarenje krasta, crvenilo, bol, svrab.

U nekim slučajevima, melanom napreduje samo lokalno, bez udaljenih metastaza, dok se kod drugih pacijenata mogu prvo otkriti udaljene metastaze, a da pri tom primarni tumor ostane neotkriven, navodi Mijušković.

Svaka promena na koži može se ukloniti, ali je uslov da intervenciju obavlja specijalizovana osoba - dermatohirurg, hirurg plastičar ili maksilofacijalni hirurg.

Mladeže treda što češće pregledati, pogotovo ako je neko u porodici već imao melanom.

Urođeni i stečeni mladeži

Stečeni mladeži (nevusi) počinju da se pojavljuju između šestog i dvanaestog meseca života, a njihov broj se povećava do četrnaeste godine. Najveću gustinu dostižu ranije kod stanovništva u krajevima u kojima ima više sunca, a osobe crne puti imaju manje mladeža nego belci. Rano izlaganje suncu veoma je važan činilac za nastanak mladeža, a njihov broj u vezi je sa ukupnim stepenom izlaganja suncu pre dvanaeste godine života i sa dve ili više epizoda bolnih opekotina. Iako su tipični mladeži braonkasta mesta na koži, oni se mogu pojaviti u raznim oblicima i biti različitih dimenzija i boja, kao i raznih oblika i raznih veličina - od glave čiode do tri-četiri santimetra.

Posebnu pažnju treba obratiti na velike mladeže prečnika više od šest milimetara, naročito ako su neobičnog izgleda, nesimetričnog oblika, različite boje i neobičnih ivica, ističe doktor Mijušković.

Rezultat najnovije studije britanskih naučnika je da broj mladeža na telu može biti jasan pokazatelj brzine starenja tela.

Istraživanje je obuhvatilo 1.800 osoba čiji DNK za starenje je upoređen s brojem mladeža koje imaju na telu.

Zaključak je da se DNK osobe koja ima više mladeža bolje odupire starenju!

Naučnici su, takođe, istraživali vezu između nastajanja mladeža i starenja organa poput srca, mišića, krvnih sudova i arterija, pri čemu se pokazalo da oni koji imaju 100 i više mladeža stare i do sedam godina sporije od onih koji imaju manje od 25.

Osobe sa mnogo mladeža, imaju, dakle, veći rizik od raka kože, ali i značajnu prednost da im telo sporije stari.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 09.04.2011

    Ono što sam tražio, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde