Genetičari će pobediti rak?

ICGC želi sekvencirati hiljade kancerogenih genoma kako bi popisali i razvrstali sve promene u DNK i dobili potpunu sliku abnormalnosti koje vode prema nastajanju karcinoma.
Naučnici širom sveta udružuju snage u lovu na ključne genetske mutacije koje učestvuju u nastanku karcinoma, a rezultat je otvaranje Međunarodnog konzorcijuma za genom karcinoma (ICGC) na kojem će se izučavati do 50 vrsti karcinoma.

ICGC se oslanja na uspehe Britanskog projekta genoma karcinoma i instituta Wellcome Trust Sanger iz Cambridgea, koji su otkrili daleko veći broj mutacija koje učestvuju u nastanku karcinoma nego se prvobitno mislilo.

"S razvojem novih i bržih tehnologija za utvrđivanje redosleda nukleotoida u DNK, ICGC želi sekvencirati hiljade kancerogenih genoma kako bi popisali i razvrstali sve promene u DNK i dobili potpunu sliku abnormalnosti koje vode prema nastajanju karcinoma", objasnio je Mike Stratton, naučnik Britanskog projekta.

U Konzorcijumu još učestvuju Američki nacionalni institut za zdravlje, naučne grupe iz Australije, Kanade, Kine, Francuske, Indije, Japana i Singapura.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. NEMANJA 10.04.2010

    Viste dobri


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde