Smrtonosni virus EV 71 hara Kinom

Bolest koju uzrokuje vrlo patogeni enterovirus EV71, odnela je u utorak 28. žrtvu, javila je u sredu službena agencija Nova Kina.

"Sprečavajući i lečeći epidemiju, sanitarne vlasti moraju nastojati još bolje edukovati javnost", rekao je portparol ministarstva zdravstva Mao Qun'an na konferenciji održanoj zajedno s predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije u Pekingu.

Međutim, uprkos umrlima i hiljadama zaražene dece, kineske vlasti i SZO nastoje umiriti javnost.

"Verujemo da sprovođenjem određenih mera možemo kontrolisati epidemiju. Verujemo da moguća epidemija neće uticati na održavanje Olimpijade", rekao je Mao.

On je dodao da je bolest uvrštena na popis onih bolesti kod kojih se svaki novi slučaj mora prijaviti ministarstvu u roku od 24 sata. Na nekim područjima zemlje, dečji vrtići i škole bili su zatvoreni kako bi se izbeglo širenje bolesti.

Predstavnik SZO-a u Kini Hans Troedsson naglasio je da nije reč o "novom virusu".

"To je poznati virus i nema nikakvih pokazatelja da se promeni pa tako ni razloga za zabrinutost", rekao je.

"No, moramo očekivati da će biti još slučajeva", dodao je Troedsson.

Bolest koju može izazvati dvadesetak virusa, obično je benigna, ali katkada može dovesti do komplikacija kod najmanje dece. Simptomi su mali plikovi na području usta, stopala i ruku. Tokom 2007. u Kini je zabeleženo 80.000 obolelih, od kojih je 17 umrlo.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde