Obezbeđena imunoterapija za 60 pacijenata obolelih od raka pluća u Srbiji

Karcinom pluća je među najčešćim i najsmrtonosnijim karcinomima, a zahvaljujući donaciji od šest miliona evra, 60 pacijenata u Srbiji imaće mogućnost da se leče najsavremenijom imunoterapijom u naredne dve godine.

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.000 ljudi. Ovaj karcinom za koji je najodgovornije pušenje, se češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Bolest se obično dijagnostikuje u odmakloj fazi, kada nije moguće operativno lečenje, te su i izgledi za ozdravljenje ograničeni.

Donacija najsavremenije terapije obezbeđena je za 60 pacijenata u četiri onkološka centra - Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Kliničkom centru Srbije, Institutu za plućne bolesti Kamenica i KC Niš.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) u naredne dve godine savremenom imunoterapijom biće lečeno 10 pacijenata.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS dr Davorin Radosavljević, kaže za Tanjug da su pacijentima obolelim od karcinoma pluća trenutno dostupne u lečenju klasična hemioterapija, kao i da je uvedena moderna, molekularna, ciljana terapija.

- Što se tiče imunološke terapije kao treće, najnovije i najoptimističnije terapije za sada nema lekova na pozitivnoj listi o trošku RFZO, kada je reč o karcinomu pluća. Nedavno je jedan takav imunološki lek ušao na pozitivnu listu za melanom - objasnio je Radosavljević.

Upitan kako će od brojnih pacijenata koji boluju od karcinoma i leče se u njihovoj ustanovi izabrati deset, Radosavljević je rekao da će prethodno raditi testiranja koji od pacijenata bi mogao da ima najbolji odgovor na tu terapiju, pa će oni biti uključeni u program.

- U raspodeli smo dobili deset pacijenata koji mogu da dobiju terapiju. Prethodno će biti urađeno ispitivanje bioomarkera iz tumora i ako je PD-L1 prisutan, lek bi mogao biti efikasan - navodi Radosavljević.

Pojašnjava da je u onkologiji svako povećanje preživljavanja značajno i da je kod nelečenog karcinoma pluća preživljavanje u proseku oko šest meseci, a sa hemioterapijom osam do 12 meseci.

- Ako pacijenti poseduju posebne receptore za molekularnu terapiju, a njih je 10 do 15%, oni mogu prosečno da žive duže od 20 meseci. Sa imunološkom terapijom preživljavanja je u proseku 30 meseci - priča Radosavljević.

Imunološka terapija namenjena je pacijentima kojima je bolest u odmakloj fazi, gde nije moguća operacija.

Imunoterapija je do sada pacijentima u Srbiji bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, a u jednoj takvoj učestvuje i Ljubica Gašić koja je na imunoterapiji osam meseci. Karcinom pluća joj je slučajno otkriven, nakon što se lekaru požalila na umor, dok drugih specifičnih simptoma za tu opaku bolest, poput kašlja, bolova u grudima, krvavog ispljuvka, nije bilo.- Sreća u nesreći je što sam odmah uključena u program i počela da primam imunoterapiju. Sada se odlično osećam, radim sve kućne poslove, igram se sa unučićima. - ističe Ljubica.

Ljubica kaže da joj kvalitet života nije narušen, da radi sve što je radila dok je bila zdrava, nema bolova i da odlazi samo na redovne kontrole.

Podeli tekst:
Izvor: eKapija

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Luka 30.04.2022

    Zanima me koliko moze da kosta operacija odokativno i koliki su troskovi sve ukupno oko operacije karcinoma na plucima. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde