Obeležavanje Svetskog dana srca u „Nedelji srca“

Fond Srbije za vaše srce je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Narodne kancelarije Predsednika Republike, porodice Karadjordjević, kao i farmaceutske industrije organizovao obeležavanje Svetskog dana srca u „Nedelji srca“ od 21-28. septembra. Kompanija Actavis je kao i mnogo puta do sada sa zadovoljstvom podržala ovogodišnju globalnu manifestaciju „World Heart Day“ pod sloganom „Da li znaš svoj rizik?“ čiji je cilj edukacija opšte  populacije o značaju, zastupljenosti i modifikaciji kardiovaskularnih faktora rizika.

U skladu sa sloganom manifestacije, a u cilju doprinosa promociji zdravog načina života i prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, 21. septembra je u Beogradu organizovana „Šetnja zdravlja“ čiji je promoter bila naša poznata atletičarka Olivera Jeftić. Ambasadori zdravog života i „Šetnje zdravlja“ bile su i poznate ličnosti iz sveta politike Ministar zdravlja prof. dr T.Milosavljević, Ministar sporta S.Samardžić-Marković, Princ A.Karadjordjević, Princeza Katarina, proslavljena imena srpskog sporta V.Divac, Ž.Paspalj, biznisa i farmaceutske industrije. U cilju promene svesti javnosti o značaju prevencije bolesti srca i krvnih sudova gradjanima je omogućena interakcija sa zdravstvenim radnicima, ali ne u okviru institucija zdravstvenog sistema, već u jednom prirodnom, neposrednom kontaktu kroz razgovor, savete, podelu edukativnog materijala.

Imajući u vidu da u svakom zdravom pojedincu živi zdrava nacija, kompanija Actavis je manifestaciju podržala odredjivanjem globalnog kv rizika, promocijom OTC portfolia, podelom svetlećih, pulsirajućih bedževa u obliku srca koja simbolišu zdravo srce, zdrav i dugovečan život. Aktivnim učešćem u obeležavanju Svetskog dana srca Actavis je i na ovaj način pokazao veliku društvenu odgovornost za zdravlje svakog pojedinca, kao i zdravlje nacije.

„Nedelja srca“ biće nastavljena edukativnim akcijama u velikim gradovima Srbije, a kruna čitave manifestacije biće simpozijum u organizaciji Fonda Srbije za vaše srce 26. septembra na Konferenciji lekara opšte medicine na Kopaoniku.
Celokupna akcija je medijski podržana od strane RTS, TV Pink, BE92, Studia B.

21. septembar je samo veliki početak kontinuirane promocije zdravog života, slovo „A“ u bukvaru zdravlja koji svi ispisujemo našom voljom, našim odlukama i našim zdravim navikama uvek se rukovodeći  „Šifrom zdravlja“ – 0 3 5 140 5 3 0:

0 – pušenje
3 –  tri km šetnje dnevno
5 – pet obroka voća i povrća dnevno
140 – najviša vrednost sistolnog krvnog pritiska
5 – idealna gornja granica za ukupni holesterol
3 – idealna gornja granica za loš holesterol (LDL)
0 – gojaznost i šećerna bolest.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde