Donacija za uređenje staza zdravlja u Beogradu u okviru projekta „Otvori plavi krug“


Projekat „Otvori plavi krug“ uključuje studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu čiji je cilj da omogući bolje razumevanje i unapređenje rada savetovališta za dijabetes pre svega u Beogradu, a potom i u ostalim gradovima u Srbiji. Bitan deo ovog projekta je i mobilna aplikacija koja obolele od dijabetesa podstiče da što više pešače, fizički se aktiviraju i edukuju o samom dijabetesu i komplikacijama koje on nosi. Aplikacija će omogućiti našim sugrađanima da učestvuju u organizovanim šetnjama koje vode medicinske sestre ili da šetaju individualno na posebno definisanim stazama i na taj način prikupljaju poene tj. kilometre. Preuzimanjem aplikacije, aktiviranjem određenog broja šetača i ostvarivanjem određenog broja kilometara ispunjavaju se uslovi za realizaciju donacija kompanije Novo Nordisk za unapređenje borbe protiv dijabetesa u Beogradu.

Ujedinjene nacije proglasile su plavi krug za međunarodni simbol dijabetesa 2006. godine, a sama plava boja je identična onoj koja je obeležje Ujedinjenih nacija. Naziv „Otvori plavi krug“ simboliše izlazak iz začaranog kruga za one koji boluju od dijabetesa, a ne stižu da se adekvatno bave time.

Milion dinara donacije za uređenje staza zdravlja

Kompanija Novo Nordisk Srbija je takođe donirala Gradu Beogradu milion dinara za uređenje staza zdravlja u Banjičkoj (Bajfordovoj) i Zvezdarskoj šumi. To je prva od pet planiranih donacija u okviru projekta „Otvori plavi krug“ koji ima za cilj suzbijanje dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama.

Donacija je aktivirana nakon što je više od hiljadu korisnika preuzelo aplikaciju za mobilne telefone Otvori plavi krug koja ih podstiče da budu fizički aktivni i edukuju se o dijabetesu, gojaznosti i
komplikacijama koje oni nose.

Obilazeći radove na uređenju 2,3 kilometra pešačkih staza, gradonačelnik, prof. dr Zoran Radojičić, zahvalio je svima koji su preuzeli aplikaciju i koji svojim redovnim šetnjama prave korake ka boljem zdravlju ali i uređenijem Beogradu. „Beograd je nedavno postao deo globalne kampanje „Gradovi koji menjaju dijabetes“ kompanije Novo Nordisk, i tako se pridružio porodici od čak 30
evropskih i svetskih metropola koji su opredeljeni za proaktivne strategije u borbi protiv porasta broja novoobolelih od dijabetesa“, naveo je gradonačelnik.

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da vidi kako projekat Otvori plavi krug raste iz dana u dan i ostvaruje ciljeve. „Naš
sledeći cilj je da do 1. jula zajedno sakupimo ukupno 10.000 kilometara kroz šetnje zabeležene aplikacijom, ali i kroz organizovane kolektivne šetnje koje će voditi medicinski radnici i koje ćemo
pokrenuti čim to epidemijski uslovi dozvole. Svakim korakom bliži smo novoj donaciji, a sve dalji od nezdravog načina života, gojaznosti i dijabetesa“, rekao je Popović.

Uređenim stazama zdravlja u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi moći će da se šeta ili trči u gotovo svim vremenskim uslovima zahvaljujući tome što je stara podloga od zemlje i peska zamenjena kamenim agregatima i rizlom, što omogućava bolju drenažu staze i njeno korišćenje i tokom kišnih i snežnih dana.

Više o projektu „Otvori plavi krug“ pročitajte ovde >>>>>>>>


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde