Bračni sterilitet i vantelesna oplodnja

Pod bračnim sterilitetom ili sterilitetom parova  podrazumeva se izostanak trudnoće posle godinu dana održavanja redovnih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontracepcije. U toku prve godine braka čak u 90% slučajeva dolazi do trudnoće ako je sa partnerima zdravstveno sve u redu. Mnogima je  izlaz iz problema vantelesna oplodnja (VTO).

Proces oplodnje

Normalno oplođenje (tj.spajanje muškog i ženskog gameta) nastaje u ampularnom delu jajovoda, a da bi se to dogodilo, potrebno je da se omogući susret gameta u ampuli jajovoda, odnosno, da gameti pređu određeni put ili budu transportovani do mesta oplođenja, kako bi došlo do njihovog spajanja. Bilo zbog neplodnosti žene, ili muškarca, ili njih oboje, tek, u izvesnom broju slučajeva nema susreta fertilnih gameta u ampuli, izostaje oplođenje i u tim okolnostima govorimo o sterilitetu ili neplodnosti. Statistički proračuni pokazuju da je mesečna verovatnoća za trudnoću oko 23% kod potpuno zdravih fertilnih parova, a zbirna verovatnoća za trudnoću u roku od godinu dana je oko 93%. Sa problemom steriliteta danas se susreće od 10% - 15% parova, među kojima se u 85%-90% otkriva uzrok, a 10% i 15% parova ostaje bez objašnj.enja jer je uzrok steriliteta nepoznat.

Iz praktičnih i prognostičkih razloga treba razlikovati pojam sterilitet od pojma infertilitet, jer sterilitet podrazumeva nemogućnost normalnog začeća, a infertilitet, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja.

Gde je problem?

Statistički gledano u trećini slučajeva problem je kod žene, u drugoj trećini kod muškaraca, a u ostalim slučajevima reč je o neplodnosti oba partnera.
 
Zavisno od toga da li sterilitet postoji od početka ili se kasnije javlja (posle dužeg ili kraćeg perioda plodnosti), neplodnost se deli na: primarni i sekundarni sterilitet.

Zbog kompletnijeg ispitivanja, a posebno zbog primene adekvatnog tretmana, neplodnost parova (bračnih i seksualnih) nije pojedinačni problem partnera, već uvek zajednički. Zato se konsultacijama obuhvataju zajedno oba partnera; u protivnom, često dolazi do velikih nesporazuma u braku, neadekvatnog ispitivanja i nemogućnosti najadekvatnijeg tretmana.  

Da bi se bračni sterilitet uspešno lečio, potrebno je prvo sprovesti iscrpna ispitivanja i uspostaviti dijagnozu kod oba partnera. Ponekad je dovoljan običan ginekološki pregled i ultrazvuk da bi se otkrio poremećaj, ali se češće dešava da je potrebno uraditi mnogo više analiza. Svakako, ukoliko žena ne ostane u drugom stanju tokom prve godine braka, treba da se obrate svom ginekologu.

Rešavanje problema bračne neplodnosti obuhvata: ispitivanje uzroka steriliteta za muškarce i žene, određivanje terapije, edukaciju otklanjanja faktora rizika, medicinske procedure koje bi trebalo sprovesti da bi dobili zadovoljavajući ishod.

Kako bi problem bio adekvatno sagledan i rešen, neophodna je uzajamna saradnja stručnog tima i para.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. ogledalce2008 28.01.2010

  Moj decko i ja smo u vezi 5 godina u braku smo vec 2 godine, pokusamo da postanemo roditelji vec skoro 3 godine ali nista koliko sumnjamo problem je u mom suprugu, posto sam ja isla na ispitivanja i kod mene je sve u redu, zanima me koliko traje proces lecenja, posle koliko vremena mozemo se nadati da zacnemo dete, unapred hvala?!


 2. Biljana 01.09.2009

  Teško je boriti se sa ovim problemom, najvaznija je ljubav i razumevanje, sedam godina bez dece je jako jako dug period, mi verujemo i nadamo se da ćemo uskoro i mi osetiti tu neizmernu sreću, sreću za koju ćemo živeti.


 3. Milica Veljkovic, Beograd 02.04.2009

  Bračni sterilitet predstavlja i veliki psihološki pritisak na bračni par, i potrebno je puno ljubavi, strpljenja i razumevanja da bi se ovaj problem prevazišao. Moji prijatelji se suočavaju sa ovim problemom i već gube ikakvu nadu da je rešenje moguće. Nekoliko puta su pokušavali da urade vantelesnu oplodnju, tj. VTO ali bez uspeha. Sada su krenuli i u psihološko savetovalište za parove koji imaju isti problem i već se oseća razlika i olakšanje. Tako da preporučujem parovima i da se obrate stručnjacima za savete, kako bi imali dovoljno snage da prevazidju problem. A uspeh je moguć!


 4. Ana 25.03.2009

  Lično mislim da naš narod nema zdravstvenu kulturu, da ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju. Smatram da svaka mlada žena treba da posećuje ginekologa na 6. meseci. Uglavnom se većina javi u nekom odmaklom stadijumu, o kojoj god bolesti da se radi. Zar nije bolje da sprečimo, nego da lečimo? Što se vantelesne oplodnje tiče VTO , a znamo da i muškarac i žena imaju udela, jeste izlaz iz problema. Svaka čast lekarima, medicini i vašim tekstovima koji nam pružaju pravu sliku u problem današnjice.


 5. Dragoslava 03.03.2009

  Nije loš ovaj tekst. Ne bi bilo loše da ubacite nešto i što se tiče prevazilaženja sterilitet a u braku. Mnogi se zbog toga razvode. Vantelesna oplodnja jeste rešenje samo ga mnogui još uvek ne kapiraju. Što više informišite ljude o ovome.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde