Novi lek protiv HIV-a ohrabrujuće efikasan

Kod pacijenata inficiranih virusom HIV-a koji je rezistentan na najmanje jedan lek iz svake od tri raspoložive klase lekova, posle 16 nedelja ispitivanja, rezultati su pokazali da je kod više od 75 odsto pacijenata koji su dobijali 'Isentres' u kombinaciji sa optimizovanom bazičnom terapijom [OBT] smanjen broj virusa, u poređenju sa oko 40 odsto onih koji su dobijali placebo i OBT . 
 
'Rezultati efikasnosti i profil podnošljivosti koji su do sada primećeni kod upotrebe Isentresa u kombinaciji sa OBT kod populacije pacijenata sa virusom rezistentnim na više lekova su ohrabrujući', rekao je dr Dejvid Kuper , profesor medicine i direktor Nacionalnog centra za epidemiologiju i kliničko ispitivanje HIV-a, Univerzitet u Novom Velsu, Sidnej, Australija.  
 
Dosadašnje ispitivanje pokazalo je da pacijenti davanje 'Isentresa' plus OBT generalno dobro podnose i da je bezbednosni profil sličan onom uočenom kod pacijenata koji su dobijali placebo plus OBT, navedeno je u saopštenju MSD.  
 
Najčešće prijavljivane neželjene reakcije bile su proliv, mučnina, nadutost, bol u abdomenu, glavobolja, umor i reakcija na mestu davanja injekcije. 
 
Procenjuje se da je trenutno širom sveta HIV-om inficirano 40 miliona ljudi i da se svake godine javi više od četiri miliona novih infekcija. AIDS je jedan od vodećih uzroka smrtnosti od infektivnih bolesti širom sveta i odgovoran je za oko tri miliona smrtnih slučajeva godišnje.  
 
U Srbiji je od 1984. zaključno sa 20. novembrom 2006. godine zvanično registrovano 2.088 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1.339 već obolelo od AIDS-a, dok je 918 osoba umrlo. Od 1997. godine se registruje i kontinuiran pad broja umrlih, tako da se od 2002. godine registruje prosečno oko 25 umrlih od AIDS-a na godišnjem nivou.

BBC Health


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde