Rentgenski pregled tokom trudnoće: Da li je bezbedan?


Na pitanje: Da li je bezbedno obaviti pregled rentgenom tokom trudnoće odgovor nam je dao Rodžer V. Harms, doktor medicine

Da – rentgenski snimak u trudnoći smatra se bezbednim. Izuzetno je malo verovatno da će rentgenski pregled tokom trudnoće negativno uticati na bebu u razvoju.

Većina rentgenskih pregleda – uključujući rentgen ruku, nogu, zuba ili prsa – neće izložiti vaše reproduktivne organe radijaciji, a možete koristiti i olovnu kecelju ili okovratnik da biste blokirali bilo kakvu zalutalu radijaciju.

Izuzetak predstalja rentgen abdomena, koji  izlaže vaš abdomen – i vašu bebu – radijaciji. Visoke doze radijacije mogu uzrokovati promene u brzo rastućim ćelijama bebe. Ove promene mogu malo povećati rizik da se beba rodi sa defektom ili da kasnije oboli od nekog kancera, poput leukemije. Zapamtite, ipak, da normalna doza radijacije koja se povezuje sa rentgenskim pregledom, čak i sa pregledom abdomena i pelvisa – ne stvara ovakav rizik.

Pre rentgenskog pregleda, obavestite vašeg lekara da ste ili da postoji mogućnost da ste trudni. Zavisno od okolnosti, moguće je da postoji mogućnost snimanja koje ne uključuje radijaciju – kao što su ultrazvuk ili magnetna rezonanca. Takođe, ukoliko je vašem detetu potreban rentgenski pregled, ne držite vaše dete ukoliko ste ili postoji mogućnost da ste trudni. Zamolite nekog drugog da to uradi umesto vas.

Ukoliko ste išli na rentgenski pregled pre nego ste saznali da ste trudni, zapamtite da je potencijalni rizik izuzetno mali. Ukoliko ste imali terapiju radijacijom, rizik može biti značajniji. Podelite sve nedoumice oko izlaganja radijaciji sa svojim lekarom. On ili ona može konsultovati lekara specijalistu za medicinsku radijaciju, koji može izračunati stepen radijacije kojem je vaša beba bila izložena.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi rentgena.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde