Nove metode u oplodnji starijih žena


Oplodnja "in vitro" (IVF) veoma često ne uspeva kod žena u "zrelijim godinama" a jedan od razloga, smatraju ginekolozi i genetičari, su greške i nedostaci u citoplazmi njihovih jajašaca.

Ubrizgavanje nukleusa jednog jajašca u jajašce kome nukleus nedostaje nedavno je oprobano kao način da se "zaobiđe" retko nasledno oboljenje koje izaziva "neispravna" mitohondrija u citoplazmi.

Nedavno je Acuši Tanaka, ginekolog u Bolnici Svete Majke u Kitakjušu, u Japanu, sa grupom saradnika, koristio prenošenje nukleusa jajašca kako bi "udahnuo nov život" u jajašce starije žene.

Lekari iz njegove ekipe izvukli su nukleuse iz 31 jajašca žena koje su bile podvrgnute in vitro oplođenju i ubrizgali ih u "oštećena" jajašca žena mlađih od 35 godina - javlja časopis "Nju sajentist".

Od njih, 25 jajašaca izgledala su pogodna za oplođenje. Kad je u njih ubrizgana sperma, sedam jajašaca, ili 28 odsto, oformila su začetke embriona poznatih kao blastociti dok se to dogodilo u samo 3 odsto kod takozvanih "nepopravljenih" jajašaca.

"Ako bi smo bili u stanju da 'transferišemo' ove novostvorene embrione, uveren sam da bi procenat uspeha u oplodnji starijih žena bio izuzetno veliki" - naglasio je Tanaka.

On je rezultate svojih istraživanja predstavio u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu na jednom skupu u Atlanti, u Džordžiji. Sa kolegama iz SAD i Španije sada planira da počne prebacivanje embriona iz "popravljenih" jajašaca u matericu žena.

U SAD je, inače, 2001. godine izbila prava erupcija gneva kad je citoplazma mlade žene ubačena u jajašca starijih žena kako bi se poboljšao njihov kvalitet.

Uz moralne pridike na ove, kako su ih kritičari nazvali, "tro-roditeljske embrione", stvorene iz jajašca dve različite žene, naglašavan je i strah da će deca začeta iz jajašca koja sadrže mitohondrije više nego od jedne žene mogla biti rođena s različitim oboljenjima.

Tanakina metoda će svakako smanjiti rizik jer citoplazma potiče samo od jedne žene. On je naglasio da 98 odsto ćelija DNK potiče iz jednog nukleusa što treba da ublaži pa i otkloni moralne dileme i nelagode.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde