Pametnije u "drugom stanju"

Trudnoću oduvek smatraju uzrokom čudna ženskog ponašanja, ali nova studija pokazala je da i pre nego što postanu "super mame"  žen(k)ama se povećavaju sposobnosti.

Studija sprovedena u australijskom Nacionalnom Univerzitetskom centru za mentalno zdravlje, pokazala je kako nema dokaza da trudnoća šteti ženinim misaonim sposobnostima.

Istraživanje se temelji na analizi ispitivanja 2500 žena u dobi od 20 do 24 godine, a prvi put je sprovedeno 1999.godine, zatim 2003.godine i 2007.godine.

Utvrđeno je da 76 trudnica na drugom ili trećem razgovoru, nije imalo ništa lošiji rezultat na logičkim i memorijskim testovima, nego na prethodnim razgovorima.

"Nije bilo razlike između njih i žena iz kontrolne grupe", rekla je prof. Helen Christensen koja je vodila istraživanje.

Po njenim rečima, ako je suditi prema istraživanju na pacovima, gravidne ženke sposobnije su za obavljanje više od jednog zadatka, bolje se kreću kroz lavirint i osećaju manje straha.

"U mozgu ženke pacova događaju se velike promene u trudnoći, pa bismo mogli očekivati da žene na ispitivanju prođu i bolje nego kad nisu trudne", rekla je.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde