Dojenje topi kilograme

Dojenje pomaže u smanjenju telesne težine posle porođaja, tako da će novopečene mame brže povratiti staru liniju ako doje svoje bebe, prenosi Rojters.

"Dojenje pomaže majkama da izgube kilograme koje su dobile za vreme trudnoće, a mame koje isključivo tako hrane svoje bebe, liniju vraćaju brže nego one koje bebu prehranjuju formulom", kaže dr Aleks Anderson koji je bio šef istraživačkog tima.

Dr Anderson je sa kolegama uporedio telesnu težinu pre trudnoće i nakon porođaja, sa težinom 12 nedelja nakon porođaja kod 24 majke, starosti izmedu 19 i 42 godine. Rezultati objavljeni u časopisu International Breastfeeding Journal pokazali su da su tokom prve četiri nedelje nakon porođaja više smršale majke koje su bebe i prehranjivale, ali se nakon 8 do 12 nedelja ovaj trend promenio u korist majki koje su svoje bebe samo dojile. Majke koje su isključivo dojile bebe, više kilograma od onih koje su svoje bebe i prehranjivale, izgubile su tokom druge, četvrte, osme i dvanaeste nedelje nakon porođaja.

Uočeni gubitak telesne težine bio je prisutan uprkos povećanom unosu kalorija među majkame koje doje.

Osim što je dojenje najbolje za bebu, ono je i odličan način sprečavanja gojaznosti kod mladih mama, zaključili su naučnici.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa dojenjem.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Marijana 03.12.2017

  Ja sam dojenjem skinula sve suvišne kiligrame. Čak sam i nastavila mršaviti nakon 5 mjeseci dojenja, a jedem normalno.


 2. Milica 07.11.2015

  Ja sam Milica. Udala sam se sa 16 godina, ćerku sam rodila sa 17 godina. Ćerku dojim 5 meseci. U trudnoći sam imala svega 55 kilograma, sada imam samo 40. Pijem sve i svašta, neke vitamine, ali ništa mi ne pomaže da se ugojim. Pokušala sam i na silu da jedem, da jedem cešće, ali manje, ali ne pomaže. Da li neko ima isti problem, da li mi neko može pomoći?


 3. Violeta 12.04.2012

  Apsolutno se slažem! Dojim bebu 9.5 meseci i mogu vam reći da sam povratila kilažu koju sam imala pre trudnoće. Već posle 6 meseci dojenja počela sam postepeno da gubim kilograme i pored dobrog apetita i unosa hrane. Sve smo mi ipak različite. 


 4. Selena 15.12.2009

  Apsolutno se ne slažem sa navedenim istraživanjem. Posle prvog porođaja dojila sam bebu 9 meseci i u toku dojenja dodala kilograme koji su nestali bez dijete, tek po prestanku dojenja. Sada imam bebu od 4,5 meseca, iskljucivo je dojim i ponovo sam se ugojila. Imam veći apetit nego u trudnoći i definitivno manje mleka kada malo jedem, ali o mršavljenju ni govora!


 5. Sanja 28.02.2009

  Kod mene to nije bio slučaj. Dojim bebu stalno, ali ne da nisam izgubila, već sam dobila kilograme. Morala sam na dijetu da bih održala težinu i počela da gubim kilograme.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde