“Neka mentalno zdravlje i blagostanje za sve budu globalni prioritet”

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala je zdravlje kao "stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti". Na ovu definiciju se nadovezuje stanoviše da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.


Ove godine Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra sa globalnim sloganom “Neka mentalno zdravlje i blagostanje za sve budu globalni prioritet”.

Pandemija COVID-19 stvorila je globalnu krizu za mentalno zdravlje, podstičući kratkoročne i dugoročne stresove i potkopavajući mentalno zdravlje miliona. Procene pokazuju da je porast i anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25% tokom prve godine pandemije. U isto vreme, usluge mentalnog zdravlja su ozbiljno poremećene i jaz u lečenju stanja mentalnog zdravlja se povećao. Moramo produbiti vrednost i posvećenost koju dajemo mentalnom zdravlju kao pojedinci, zajednice i vlade i uskladiti tu vrednost sa većom posvećenošću, angažovanjem i ulaganjem svih zainteresovanih strana, u svim sektorima. Moramo ojačati brigu o mentalnom zdravlju tako da se puni spektar potreba mentalnog zdravlja zadovolji kroz mrežu pristupačnih i kvalitetnih usluga i podrške u zajednici.

Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju prepreku socijalnom uključivanju i pristupu pravoj nezi; što je najvažnije, svi možemo da odigramo svoju ulogu u podizanju svesti o tome koje preventivne intervencije mentalnog zdravlja funkcionišu, a Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da to uradimo zajedno.

Nedavno sprovedeno istraživanje "Zdravlje mladih: Položaj i potrebe mladih u Republici Srbiji" ukazalo je na alarmatne podatke. Više od trećine ispitanika/ca (34,2%) je navelo da su im bile potrebne usluge psihologa/škinje psihoterapeuta/kinje tokom poslednjih šest meseci, ali da nisu razgovarali sa psihologom/škinjom psihoterapeutom/kinjom.

Centar za edukaciju i razvoj ličnosti KRUGOVI povodom Svetkog dana mentalnog zdravlja i 10. godina od osnivanja, tokom meseca oktobra nudi 100 besplatnih tridesetominutnih on-line konsultacija sa psiholozima i psihoterapeutima za sve zainteresovane mlade osobe.


Podeli tekst:

Uroš Rajaković je sertifikovani psihoterapeut, licenciran u oblasti socijalne zaštite iz Beograda. Ukoliko bolujete od zapaljenskih bolesti creva, pozivom na broj 060/0687-460 možete zakazati besplatnu video konsultaciju...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde