Znanje o kondomima nije obično znanje


Pogrešna upotreba kondoma je česta pojava i može da dovede do pucanja i klizanja. 

Znanje o pravilnoj upotrebi kondoma – i njihova upotreba – mogu predstavljati razliku između života i smrti.

Novi prikaz istraživanja pokazuje da je pogrešan način upotrebe kondoma - kao što je kasno stavljanje kondoma, nekorišćenje kondoma tokom seksa, ili neostavljanje prostora na vrhu kondoma – veoma rasprostranjeno širom sveta.

Istraživači tvrde da su greške korisnika najčešći uzrok neefikasnosti kondoma i da milioni neplaniranih trudnoća i polno prenosivih infekcija mogu biti izbegnuti pravilnijom upotrebom kondoma.

Mi neprekidno potcenjujemo koliko kondomi mogu biti komplikovani za korišćenje,“ kaže u saopštenju za štampu naučnik Ričard Krosbi, stariji istraživač-saradnik na Kinsli Institutu .

„Postoji komplikovana trijada između seksualnog čina, upotrebe kondoma i dinamike partnera koju konstantno moraju da usmeravaju korisnici kondoma.


Sve u svemu, Svetska Zdravstvena Organizacija tvrdi da je procenat neefikasnosti kondoma 2% ukoliko se oni koriste stalno i na pravi način. U praksi, pak, zbog načina na koji se obično koriste, stopa neefikasnosti kondoma ide i do 15%.

Istraživači kažu da je premošćavanje jaza između ispravnog načina upotrebe kondoma i načina na koji se oni obično koriste važno pitanje javnog zdravlja za buduće napore promocije kondoma.

Uobičajne greške prilikom upotrebe kondoma

Za izradu svoje studije, naučnici su analizirali 50 različitih studija o upotrebi kondoma iz 14 zemalja. Istraživanje je pokazalo da su pucanje i klizanje kondoma predstavljali uobičajne probleme, kao preovladavajući problem su se javile greške prilikom njegove upotrebe.

Dodatno, naučnici kažu da je moguće da je pucanje i klizanje često posledice nepravilne upotrebe kondoma. Na primer, jedna studija je pokazala da što je veći broj prijavljenih grešaka prilikom upotrebe kondoma, veća je verovatnoća pucanja, klizanja ili oba.

Najčešće prijavljene greške pri upotrebi bile su:
  • Nekorišćenje kondoma prilikom seksualnog odnosa
  • Neostavljanje prostora na vrhu kondoma
  • Neistiskivanje vazduha iz prostora na vrhu 
  • Stavljanje kondoma naopako
  • Nekorišćenje lubrikanata na bazi vode
  • Nepravilni prekid penetracije
Naučnici ukazuju na neophodnost bolje edukacije i jasnijih uputstava za upotrebu kondoma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde