Masturbiranje je okej

Mnogi ljudi su od malena bili uveravani kako je samozadovoljavanje nešto prljavo, odvratno i sramotno. Nije, Tracey Cox navodi deset razloga zašto je masturbiranje dobro. 
Samozadovoljavanje je užitak. To je zdrava seksualna aktivnost koja oslobađa od stresa i pomaže za sticanje samopouzdanja kada je u pitanju naše vlastito telo. Nije da za samozadovoljavanje treba opravdanja, ali evo deset razloga zašto je dobro.

 • Samozadovoljavanje pruža fantastičan užitak.
 • Putem tog užitka dobijaju se saznanja o vlastitom telu: šta nas uzbuđuje, a šta ne. Masturbiranje pomaže u otkrivanju osnovnih seksualnih potreba i kako ih najbolje zadovoljiti. Kada ta saznanja podelite s partnerom možete obogatiti vaš zajednički seksualni život.
 • Rešava nas napetosti i pomaže da bolje zaspimo. To je tajna tableta za spavanje koja nema nuspojave.
 • Uči nas odvojiti ljubav od seksa. Daje mogućnost da razlikujemo seks-aferu od ljubavne-afere jer nam postaje jasno da imati orgazam ne znači i da smo zaljubljeni.
 • Ako niste u vezi sprečava vas da se upustite u seks s prvom osobom na koju naletite.
 • Apsolutno je sigurno. Nema seksualno prenosivih bolesti i straha od neželjene trudnoće.
 • Masturbiranje je odličan tretman lepote. Orgazam poboljšava cirkulaciju, oslobađa stresa i čini kožu blistavijom.
 • Možete se skoncentrisati samo na svoj užitak i ne morate brinuti da će neko biti zapostavljen ili nezadovoljen.
 • Što više masturbirate to ćete više orgazama postići sami, a i s partnerom. Što češće to radite, lakše ćete postizati orgazme.
 • Biti u mogućnosti da sami sebe dovedete do orgazma istinska je seksualna nezavisnost.
Pa se vi usudite reći nešto protiv ovih razloga. Možete se samo opustiti i prepustiti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Milan 08.01.2010

  Pisac uopšte nije pisao da je masturbacija umesto "normalnog" seksualnog odnosa. Tako da poređenje ne dolazi u obzir. Uostalom, masturbacija ne znači i jedino samozadovoljavanje ako u njemu učestvuje i partner npr.


 2. Popsy 04.12.2009

  Lacky, slazem se sa tobom. Ja to ne mogu da radim uopste. Cak i pisem to. Totalno mi je neprirodno i ne prija mi. To nisam ja. Postoje i ovakvi-e kao ja.


 3. Mladen 10.07.2009

  Masturbacija je greh.


 4. Mladen 10.07.2009

  Masturbacija ili onanija ili samozadovoljavanje ili rukobludije (teološki) je iz perspektive biologije sasvim sigurno pozitivna pojava. Ali se situacija problematizuje pri činjenici da čovek nije samo biološko biće, nego kompletno psiho-fizičko biće koje je stvoreno za zajednicu. Čovek je zaista čovek onda kada je u zajednici sa drugom ličnošću. Masturbacija nas odvodi upravo suprotno - ka individualnosti - što je zapravo surogat života, a ne sam život. Suština života je ljubav, a to podrazumeva postojanje drugog. Polnost je veliki dar, ali ako ga na pogrešan način kanališemo - pravimo promašaj (grčki-amartija). Ovaj grčki izraz ima i značenje greha, tako da iz te perspektive rukobludije nije baš tako bezazlena pojava nego je i greh. Ukoliko nisam bio jasan otrvoren sam za svaku vrstu komunikacije.


 5. Lacky 02.11.2008

  Tekst je površan. Masturbiranje kao pojava je sasvim u redu i sve što je navedeno u gornjem tekstu stoji, ali nisu navedene neke jako bitne činjenice tako da je tema parcijalno objašnjena. Obrazloženi su samo pozitivni aspekti. Tek da bude potpuno ja ću o negativnim aspektima.

  1 . Masturbacija ili autoerotizam je opravdana u stanjima, situacijama kada ne možemo zadovoljiti seksualni nagon prirodnim putem (zatvor, bolnica, bolest, nedostatak partnera, itd).

  2. Iskljucivo težnja samozadovoljavanju, a ne osećati sladostrasće u normalnom seksualnom kontaktu je znak ozbiljnog poremećaja ličnosti.

  3. Kod samaca (pretežno stidljivih) smanjenje seksualne napetosti masturbiranjem vodi ka smanjenju seksualne tenzije na neprirodan način, koja je najjači pokretač za nalaženje partnera u životu.

  Da ne dužim više, ukratko kao i sve u životu tajna je u umerenosti, masturbacija je ok, ali ona je kao što bi neko rekao užina ili dezert, a ne glavno jelo.


 6. Aneta 24.09.2008

  Tekst je super i u potpunosti se slažem sa svim nevedenim. Pozdrav iz Skoplja, R. Makedonija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde