Za mozak dovoljno samo 6 minuta sna

Istraživanje nemačkih lekara prodrmalo je uvreženu pretpostavku da je za aktivan um bitan dugačak, dubok san.

U novom broju New Scientista objavljena je studija koja govori suprotvno - potrebno je tek 6 minuta da se mozak vrati u formu!

Desetine studija je sprovedeno o uticaju sna na mozak, odnosno pamćenje i uglavnom su se naučnici složili da je najpametnije duboko, dugo spavanje

Lekari sa Univerziteta u Dusseldorfu obradili su grupu studenata kako bi ispitali uticaj sna na njihove memorijske kapacitete. Trebalo je zapamtiti set reči te se nakon sat vremena podvrgnuti testiranju. Unutar tog sata jedna je grupa studenata dobila mogućnost da odspava do približno 6 minuta, dok su ostali ostavljeni budni. Rezultati su pokazali da je uspavana grupa bolje zapamtila zadane reči.

 

Do sada se smatralo da proces sećanja započinje tek u fazi dubokog sna, oko 20 minuta nakon što se zaspe, ali ovo je istraživanje pokazalo blagotvorne efekte i ultra kratkog sna.

 

"Koliko smo do sada upoznati, ovo je prvi put da je ultra-kratki san poboljšao memoriju.", rekao je dr Olaf Lahl, voditelj istraživnja, dok je njegov kolega iz Centra za istraživanje sna iz Loughborougha, Jim Horne prihvatio rezultat sa zadrškom: "Ideja o poboljšanju memorije u samo 6 minuta je jedinstvena, ali treba biti oprezan s tim. Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog činjenici da se sećanja obrađuju puno kasnije u snu."


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde