Terapija jonima - nada za obolele od raka


U Hajdelbergu je otvoren centar za jonsko zračenje, jedinstven u Evropi. Tu će moći da se leče najteži bolesnici od raka, oni za koje do sada nije bilo leka. Centar je velika nada pre svega za decu obolelu od karcinoma.

U novom centru za terapiju jonima godišnje će moći da se leči 1.300 pacijenata. Reč je o obolelima čiji tumori ne mogu da se leče običnim zračenjem - zbog toga što se nalaze na nedostupnim mestima u telu, ili na organima koji su ekstremno osetljivi na zračenje - mozak i creva.

"Ovaj Centar sigurno je jedan od najvećih medicinskih istraživačkih projekta koji su ikada realizovani u Nemačkoj. Zračenje jonima će pomoći mnogim pacijentima obolelim od raka", kaže za "Dojče Vele" Jirgen Debus, šef Radiologije na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu.

Ovim zračenjem lekari će moći da dopru do svih delova tela, do svakog tumora bez obzira na to gde se on nalazi  - mozak, pluća, gušterača, prostata, i izdvoje ga kao hirurškim skalpelom, bez nekih značajnih oštećenja okolnog tkiva.

Naime, zraci ogromnom brzinom prolaze kroz prve centimetre zdravog tkiva, tako da ono ostaje skoro netaknuto. Tek u tumoru dolazi do sudara sa tkivom i tu se odjednom prazni sva energija. Ova terapija je značajna pogotovo zbog neznatnih neželjenih sporednih dejstava na duži period. Novim načinom lečenja na dobitku će biti pre svih deca kod koje je dijagnostikovan rak.

Jonski zraci, veoma bogati energijom stvaraju se u postrojenju koje se nalazi dva sprata pod zemljom, pokriveno debelim slojem armiranog betona, a spolja, u dvorištu klinike, vidi se samo brdšace obraslo travom.

Kako bi jonski zraci pogodili tumor pod određenim uglom, pacijent je fiksiran za podlogu koja može da se podiže i okreće u 6 pravaca. Izvor zračenja je takođe veoma pokretljiv - preko plave konstrukcije dugačke 25 metara koja se prostire na tri sprata. Može se nazvati dizalicom za teške jone, jedinstvena je na svetu. Rotira 360 stepeni oko pacijenta kako bi se postigao optimalan ugao za zračenje.

Toliko vrhunske tehnologije na jednom mestu - to ima svoju cenu, a i potrošnja struje je ogromna. Postrojenje je koštalo 119 miliona evra i troši struju kao čitav jedan mali grad. Troškovi jednog tretmana kreću se oko 20.000 evra. Za sada, neka zdravstvena osiguranja u Nemačkoj preuzimaju troškove, a neka ne.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. slavka 02.09.2014

  Ima li jonska terapija losih nuspojava u smislu ostecenja organa u blizini mjesta zracenja i sl.


 2. Danka Bozovic 28.07.2010

  Postovani,
  evo kako imam bolesnika u kuci, muskarca od 37 godina, koji ima karcinom-tj. dijagnoza je sakomatoidni epidemoidni karcinom, na desnoj gornjoj vilici, operisan dva puta u februaru 2010 u beogradu, nakon toga brzi recidivi kako pise u nalazu, u predjelu desnog maksilarnog tubera. Trenutno pod tretmanom hemoterapije, treci ciklus od po 4 dana, uparvo danas poceo, a treba jos tri ciklusa da ima. Molila bih da mi kazete, da li ima nade ovim jonskim zracima za njega, i da li se moze sto prije zakazati intervencija na toj klinici u hajdelbergu. Molim vas za hitan odgovor, ako moze. Zahvaljujem naljepse.
  Uz najbolje zelje,
  Danka Bozovic, iz Podgorice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde