Saopštenje Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović - Batut

Zaključno sa 30. oktobrom 2009. godine, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđeno je 148 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Registrovan je prvi smrtni ishod obolevanja od novog virusa gripa A (H1N1). Radi se o osobi iz mesta Gornji Milakovac kod Kraljeva koja je nakon hospitalizacije na Infektivnom odeljenju bolnice u Kraljevu, zbog teške kliničke slike premeštena na Odeljenje intenzivne nege Urgentnog centra Kliničkog centra Kragujevac gde je i preminula 21.oktobra.2009. godine.

Od 148 obolelih osoba, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja i Trstenika, Paraćina i Požege.

U periodu 26 – 30. oktobra 2009. godine potvrđeno je 14 novih slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Oboleli su sa područja grada Beograda, Čačka i Kraljeva. Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta (osnovne i srednje škole).

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva obolevanja u osnovnim i srednjim školama u Kraljevu i jednoj školi u Čačku, na osnovu potvrde uzročnika u uzorcima briseva kod dece sa karakterističnom kliničkom slikom, kao i očekivanog povećanja broja novih slučajeva obolevanja 30. oktobra 2009. godine prijavljene su dve epidemije gripa izazvane novim virusom A (H1N1) na području opština Kraljevo i Čačak.

Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde