Rak štitne žlezde izlečiv

Ako se otkrije na vreme i adekvatno leči rak štitne žlezde je izlečiv. O iskustvima i najnovijim dostignućima u lečenju govorili su najpriznatiji stručnjaci iz zemlje i sveta na 7. kongresu "Raka štitne i paraštitne žlezde".  
 
Sa samo dva odsto u odnosu na sve ostale tumore rak štitne žlezde , smatraju stručnjaci, redak je tumor.  
 
U svetu i kod nas broj obolelih od njega u stalnom je porastu. Iako se češće razvija kod starijih, u poslednje vreme javlja se i kod mlađih od 20 godina.
 
Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje se uradi oko 700 operacija raka štitne zlezde. Šanse za izlečenje tih pacijenata, smatraju strucnjaci, su velike.
 
"Bolesti štitaste žlezde spadaju u red onih koje su zahvalne za lečenje,osnosno bolesti koje imaju odličnu prognozu, pod uslovom ako se adekvatno leče i ako se otkriju na vreme," rekao je doktor Momčilo Inić i naglasio da su "komplikacije kod neadekvatnog lecenja veoma ozbiljne i teške".
 
Tumor se u 80 odsto slucajeva razvija kao uvećani čvor u štitnoj žlezdi. Kod malog broja pacijenata pravi smetnje, pa kao takav može dugo da ostane neprimećen.
 
Doktor Radan Džodić sa Instituta za onkologiju objašnjava da samo uznapredovali karcinom može da se vidi.  
 
Tek kada "počinje da ometa gutanje i disanje i kada se vidi spolja, onda je za pretraživanje".
 
Za sada se ne zna uzrok nastanka raka štitne žlezde. Stručnjaci smatraju da su pored genetike, ozračivanje vrata i grudnog koša, kao i nuklearna eksplozija glavni faktori rizika.
 
Ako se pojavi izraslina u vratu kod onih koji se ozrače, uvek se preporučuje radikalna operacija.
 
Prognoza je na sreću dobra, terapija radioaktivnim jodom primenjuje se u pojedinim slučajevima, a u svim slučajevima se daje hormon tiroksin.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde