Otkriven protein u mozgu odgovoran za povišen krvni pritisak

Britanski stručnjaci su nedavno identifikovali protein u mozgu koji je jedan od uzročnika hipertenzije, dok se do sada smatralo da je srce odgovorno za to oboljenje, saopšteno je u Londonu.

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu su izolovali protein JAM-1 u mozgu i otkrili da on blokira bela krvna zrnca, uzrokujući upalu, koja potom ugrožava krvotok i smanjuje dovod kiseonika u mozak. Ti stručnjaci su naveli da je hipertenzija vaskularno i upalno oboljenje mozga, više nego kardio-vaskularna bolest. 
 
Prema rečima stručnjaka, rezultati studije otvaraju mogućnost da se pronađu terapije za one pacijente koji ne reaguju na postojeće lekove protiv hipertenzije.  
 
Britanski naučnici su rekli da bi trebalo proizvoditi lekove koje će smanjiti upalni proces krvnih sudova i poboljšati krvotok prema mozgu. 'Sledeći izazov jeste otkriti vrstu upale vena u mozgu i tako ćemo znati koje lekove davati pacijentima', rekao je autor studije Džulijan Pejton. 
 
Predstavnik britanskog Fonda kardiologije Džeremi Pirson pozdravio je rezultate studije, ocenjujući da istraživanje objašnjava neočekivano povećanje pritiska kod nekih bolesnika. 
 
Hipertenzija predstavlja povišeni krvni pritisak zbog bolesti krvnih sudova ili u nekim organima. Dijatolistolni [donji] pritisak je normalan kada su vrednosti od 10 do 11 kilopaskala ili u starim merama 75-82,5 mm živinog stuba. Sistolini [gornji] pritisak je normalan od 16 do 18 KP [120-135 mm živinog stuba]. 
 
Krvni pritisak je veoma osetljiv na psihološke mehanizme, a hipertenzija se smatra klasičnom psihosomatskom bolešću. Hipertenzija može da izazove srčani ili moždani udar i da ošteti bubrege. U svetu ima više od 600 miliona ljudi koji imaju visok pritisak. 

RTS


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde